Ψύλλοι – ενημέρωση για τους ψύλλους

Οι ψύλλοι είναι συνηθισμένο πρόβλημα στα σπίτια που στα οποία ζουν γάτες ή σκύλοι. Εάν διαπιστώσετε ψύλλους στο σπίτι σας η απολύμανση ή η απεντόμωση είναι απαραίτητη. Απευθυνθείτε σε μια επαγγελματική εταιρία απολύμανσης.
Υπάρχουν πολλά είδη ψύλλων αλλά οι περισσότεροι έχουν μήκος 2-3mm το χρώμα τους είναι μαύρο ή καφέ. Ψύλλοι

Τα τέλεια έντομα των ψύλλων τρυπούν το δέρμα των θηλαστικών ή των για να τραφούν με το αίμα τους. Ωστόσο, οι προνύμφες των ψύλλων τρέφονται με οργανικές ουσίες σε χαλιά, σε στρωσίδια, κλινοσκεπάσματα και συνεπώς τα υψηλά επίπεδα υγιεινής μπορούν να καθυστερήσουν τον κύκλο ζωής. Είναι πολύ συνηθισμένο μια εστία ψύλλων να παραμείνει αδρανής σε ένα άδειο σπίτι και να ενεργοποιηθεί όταν κατοικηθεί από νέους ενοίκους.
Τα κουκούλια των ψύλλων μπορεί να παραμείνουν αδρανή για ένα ή περισσότερα χρόνια και ξυπνούν με κραδασμούς των βημάτων.

Ταυτοποίηση ψύλλων

• Τα πιο ενδιαφέροντα είδη ψύλλων είναι:ο ψύλλος του ανθρώπου- Pulex irritans
• οι ψύλλοι των τρωκτικών -Xenopsylla cheopis Leptopsyll segnis, Nosopsyllus fasciatus,
• οι ψύλλοι του σκύλου και της γάτας, Ctenocephalides canis
• ο ψύλλος των πουλερικών – Ceratophylus gallinae
• ο ψύλλος της άμμου – Tunga penetrans .

Οι Ψύλλοι του Ανθρώπου έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να εξειδικεύονται σε διαφορετικά ζώα, αλλά ο ανθρώπινος ψύλλος ο οποίος ζει στους ανθρώπους δεν απαντάται πλέον συχνά σ’ αυτήν τη χώρα. Εξαίρεση αποτελούν τα αγροκτήματα όπου ανθρώπινοι ψύλλοι απαντώνται στα ζώα . Οι ανθρώπινοι ψύλλοι τσιμπούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και συσχετίζονται με φαγούρα.

Οι Ψύλλοι της Γάτας και του σκυλού τσιμπούν τους ανθρώπους αλλά δεν ζουν στο ανθρώπινο σώμα. Τσιμπούν τα χέρια και το σώμα εκείνων που θα έρθουν σε επαφή με τα κατοικίδια ζώα, αλλά το πιο συνηθισμένο σημείο του σώματος για τσιμπήματα από ψύλλους είναι στο κάτω μέρος των ποδιών, στα χέρια και στη μέση. Όταν οι ψύλλοι μολύνουν υπάρχουν όχι μονό στα οικιακά ζώα αλλά και στα στρωσίδια τους. Όταν οι άνθρωποι πλησιάσουν, οι ψύλλοι πηδούν πάνω τους και τους τσιμπούν.

Αντιμετώπιση τσιμπημάτων ψύλλων

Τα τσιμπήματα των ψύλλων χαρακτηρίζονται από μία μικροσκοπική σκουρόχρωμη κηλίδα η οποία περιβάλλεται από μία κοκκινισμένη περιοχή, αλλά το πρήξιμο είναι λιγότερο έντονο σε σχέση με τα τσιμπήματα από άλλα έντομα.
Νιώθουμε το τσίμπημα του ψύλλου αμέσως, αλλά δεν πονάει ιδιαίτερα. Αυτό που προκαλεί ενόχληση είναι ο κνησμός που είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης του σώματος. Παρακαλούμε ανατρέξτε στο τμήμα για την αντιμετώπιση τσιμπημάτων εντόμων για περισσότερες πληροφορίες.
Τα ανήλικα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τσιμπήματος από ψύλλους ειδικά όταν παίζουν στο πάτωμα.
Μετά από αρκετά τσιμπήματα ψύλλων, κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργική ευαισθησία στα τσιμπήματα που οδηγεί σε κνησμώδες εξάνθημα. Συμβουλευτείτε γιατρό σας για την ταυτοποίηση τσιμπημάτων.

Προστασία των κατοικίδιων ζώων από ψύλλους.

Όταν το κατοικίδιό σας έχει ψύλλους, κατά πάσα πιθανότητα θα ξύνεται πιο συχνά ή θα προσπαθεί να δαγκώσει τους ψύλλους στο τρίχωμά του. Ο κτηνίατρος θα σας ενημερώσουν για τους τρόπους προστασίας του κατοικίδιου ζώου σας από τους ψύλλους.
Πώς να απαλλαγείτε από τους ψήλους.
Αν έχετε κατοικίδια ζώα είναι ουσιαστικής σημασίας να αποτρέψετε τη δημιουργία εστιών ψύλλων στα χαλιά και στα στρωσίδια τους:
Καθαρίστε τους χώρους, τινάξτε ή κτυπήστε τα χαλιά και τα στρωσίδια, πλένετε τα στρωσίδια των κατοικίδιων κάθε εβδομάδα όπου κοιμούνται τα κατοικίδια.
Πλένετε τα στρωσίδια των κατοικίδιων κάθε εβδομάδα, ιδανικά σε θερμοκρασία πάνω από 60°C για να ψοφήσουν οι ψύλλοι.

  • Βιολογικός κύκλος του ψύλλου
  • Καταπολέμηση ψύλλων