Ψύλλοι Ανθρώπου, Σκύλου, Γάτας, Καταπολέμηση

Οι ψύλλοι είναι συνηθισμένο πρόβλημα στα σπίτια που στα οποία ζουν γάτες ή σκύλοι. Οι ψύλλοι του ανθρώπου του σκυλού και της γάτας ζουν στο περιβάλλον του ανθρώπου και είναι δύσκολο να διακρίνουμε το είδος.  Διαπιστώνουμε του ψύλλους στο σώμα του σκύλου ή της γάτας και στον άνθρωπο από τα τσιμπήματα στο σώμα του ανθρώπου. Εάν διαπιστώσετε ψύλλους στο σπίτι σας η απολύμανση στο χώρο σκύλου ή της γάτας και η απεντόμωση στο χώρο του σπιτιού είναι απαραίτητη. Για της απολυμανσεις, απεντομώσεις για ψηλούς απευθυνθείτε σε μια επαγγελματική εταιρία απολύμανσης.
Υπάρχουν πολλά είδη ψύλλων αλλά οι περισσότεροι έχουν μήκος 2-3mm το χρώμα τους είναι μαύρο ή καφέ. Ψύλλοι

Τα τέλεια έντομα των ψύλλων ανθρώπου, σκύλους και γάτας τρυπούν το δέρμα των θηλαστικών ή των για να τραφούν με το αίμα τους. Ωστόσο, οι προνύμφες των ψύλλων τρέφονται με οργανικές ουσίες σε χαλιά, σε στρωσίδια, κλινοσκεπάσματα και συνεπώς τα υψηλά επίπεδα υγιεινής μπορούν να καθυστερήσουν τον κύκλο ζωής. Είναι πολύ συνηθισμένο μια εστία ψύλλων να παραμείνει αδρανής σε ένα άδειο σπίτι και να ενεργοποιηθεί όταν κατοικηθεί από νέους ενοίκους.
Τα κουκούλια των ψύλλων μπορεί να παραμείνουν αδρανή για ένα ή περισσότερα χρόνια και ξυπνούν με κραδασμούς των βημάτων.

Όροι στη καταπολέμηση ψύλλων

Με τον όρο απεντομώσεις για ψύλλους εννοούμε την διαδικασία εξόντωσης ψύλλων στο χώρο του σπιτιού. Η απεντόμωση για ψύλλους γίνεται με χημικά μέσα με Cold Fogger ή ψεκαστήρα χαμηλής πίεσης.

Με τον όρο απολυμάνσεις για ψύλλους εννοούμε την διαδικασία εξολόθρευσης των ψύλλων στο χώρο του σπιτιού. Η απολύμανση για ψύλλους  την παρομοιάζετε λαϊκά με την απεντόμωση για ψύλλους.

Ψύλλοι, Ταυτοποίηση ψύλλων

• Τα πιο ενδιαφέροντα είδη ψύλλων είναι: ο ψύλλος του ανθρώπου- Pulex irritans
• οι ψύλλοι των τρωκτικών -Xenopsylla cheopis Leptopsyll segnis, Nosopsyllus fasciatus,
• οι ψύλλοι του σκύλου και της γάτας Ctenocephalides canis, Ctenocephalides felis
• ο ψύλλος των πουλερικών – Ceratophylus gallinae
• ο ψύλλος της άμμου – Tunga penetrans .

Οι Ψύλλοι του Ανθρώπου έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να εξειδικεύονται σε διαφορετικά ζώα, αλλά ο ανθρώπινος ψύλλος ο οποίος ζει στους ανθρώπους δεν απαντάται πλέον συχνά σ’ αυτήν τη χώρα. Εξαίρεση αποτελούν τα αγροκτήματα όπου ανθρώπινοι ψύλλοι απαντώνται στα ζώων. Οι ανθρώπινοι ψύλλοι τσιμπούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και συσχετίζονται με φαγούρα.

Οι Ψύλλοι της Γάτας και του σκυλού τσιμπούν τους ανθρώπους αλλά δεν ζουν στο ανθρώπινο σώμα. Τσιμπούν τα χέρια και το σώμα εκείνων που θα έρθουν σε επαφή με τα κατοικίδια ζώα, αλλά το πιο συνηθισμένο σημείο του σώματος για τσιμπήματα από ψύλλους είναι στο κάτω μέρος των ποδιών, στα χέρια και στη μέση. Όταν οι ψύλλοι μολύνουν υπάρχουν όχι μονό στα οικιακά ζώα αλλά και στα στρωσίδια τους. Όταν οι άνθρωποι πλησιάσουν, οι ψύλλοι πηδούν πάνω τους και τους τσιμπούν.

Ψύλλοι, Αντιμετώπιση τσιμπημάτων ψύλλων

Τα τσιμπήματα των ψύλλων χαρακτηρίζονται από μία μικροσκοπική σκουρόχρωμη κηλίδα η οποία περιβάλλεται από μία κοκκινισμένη περιοχή, αλλά το πρήξιμο είναι λιγότερο έντονο σε σχέση με τα τσιμπήματα από άλλα έντομα.
Νιώθουμε το τσίμπημα του ψύλλου αμέσως, αλλά δεν πονάει ιδιαίτερα. Αυτό που προκαλεί ενόχληση είναι ο κνησμός που είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης του σώματος. Παρακαλούμε ανατρέξτε στο τμήμα για την αντιμετώπιση τσιμπημάτων εντόμων για περισσότερες πληροφορίες.
Τα ανήλικα άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τσιμπήματος από ψύλλους ειδικά όταν παίζουν στο πάτωμα.
Μετά από αρκετά τσιμπήματα ψύλλων, κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργική ευαισθησία στα τσιμπήματα που οδηγεί σε κνησμώδες εξάνθημα. Συμβουλευτείτε γιατρό σας για την ταυτοποίηση τσιμπημάτων.

Προστασία των κατοικίδιων ζώων από ψύλλους.

Όταν το κατοικίδιό σας έχει ψύλλους, κατά πάσα πιθανότητα θα ξύνεται πιο συχνά ή θα προσπαθεί να δαγκώσει τους ψύλλους στο τρίχωμά του. Ο κτηνίατρος θα σας ενημερώσουν για τους τρόπους προστασίας του κατοικίδιου ζώου σας από τους ψύλλους.
Πώς να απαλλαγείτε από τους ψήλους.
Αν έχετε κατοικίδια ζώα είναι ουσιαστικής σημασίας να αποτρέψετε τη δημιουργία εστιών ψύλλων στα χαλιά και στα στρωσίδια τους:
Καθαρίστε τους χώρους, τινάξτε ή κτυπήστε τα χαλιά και τα στρωσίδια, πλένετε τα στρωσίδια των κατοικίδιων κάθε εβδομάδα όπου κοιμούνται τα κατοικίδια.
Πλένετε τα στρωσίδια των κατοικίδιων κάθε εβδομάδα, ιδανικά σε θερμοκρασία πάνω από 60°C για να ψοφήσουν οι ψύλλοι.

Καταπολέμηση ψύλλων

Απολύμανση για τούς ψύλλους. Τι είναι η απολυμάνσεις απεντομώσεις για τούς ψύλλους.
Καταπολέμηση ψύλλωνΤο πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο που ο καθένας μπορεί να πάρει είναι ο σχολαστικός καθαρισμός της οικίας μας, επειδή τα ζωύφια γεννούν τα αυγά τους σε σκοτεινά και σκονισμένα μέρη. Επίσης ιδιαίτερη έμφαση στην καθαριότητα θα πρέπει να δίνεται στα σημεία που παίζουν και κοιμούνται τα κατοικίδια μας.
H καταπολέμηση ψύλλων των ψύλλων είναι γενικά δύσκολο έργο και απαιτεί διαφορετική τακτική σε κάθε περίπτωση.
Σε προσβολές οι εστίες των ψύλλων θα έχουν εξαπλωθεί σ” όλο το σπίτι απαιτείται επαγγελματική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο έλεγχος των ψύλλων είναι γενικά δύσκολο έργο και απαιτεί διαφορετική τακτική σε κάθε περίπτωση. Στο οικιακό περιβάλλον, οι ψύλλοι μπορεί να καταπολεμηθούν με χρήση

  • υπολειμματικών εντομοκτόνων, που εφαρμόζονται, ώστε να καλύπτουν όλα τα σημεία της κατοικίας μέσα και έξω. Οπού οι ψύλλοι βρίσκουν κατάλληλα ενδιαιτήματα για την αναπαραγωγή τους.

Βιολογικός κύκλος του ψύλλου

Ψύλλοι – κύκλος ζωής

Ο βιολογικός κύκλος  του ψύλλου περιλαμβάνει το αυγό, τη προνύμφη, τη νύμφη και τον ενήλικο αρσενικό και θηλυκό. Ο κύκλος αυτός συμπληρώνεται μέσα η στο στενό περιβάλλον του ξενιστή. Ο Βιολογικός κύκλος του ψύλλου  η παραγωγή των αυγών των ψύλλων κυμαίνεται από 4 έως 19 αυγά την ημέρα με συνολική παραγωγή που φτάνει τα 200-300 .

Οι ψύλλοι λαμβάνουν τέσσερις μορφές κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους: αυγό, προνύμφη, και ενήλικα. Αυτός ο κύκλος διαρκεί 2 εβδομάδες έως 8 μήνες ανάλογα με τη θερμοκρασία, την υγρασία, την τροφή και τον τύπο των ψύλλων.

Ίσως χρειαστεί να προσδιορίσετε ποιο στάδιο του κύκλου ζωής των ψύλλων υπάρχει πριν αποφασίσετε για μια μέθοδο θεραπείας.

Οι ψύλλοι είναι μικρά, χωρίς φτερά, εξωτερικά παράσιτα από τη οικογένεια Siphonaptera. Οι ενήλικες ψύλλοι κυμαίνονται από 2 έως 3 mm σε μήκος, έχουν χρώμα καφέ και ωοειδές σχήμα.
Έχουν έξι, ακανθώδη πόδια, με ισχυρά οπίσθια πόδια για άλματα. Οι ψύλλοι μπορούν να πηδήξουν περισσότερο από 200 φορές το μήκος του σώματός τους.
Οι ψύλλοι έχουν μικρά μέρη κεραιών και στόματος για διάτρηση και πιπίλισμα. Τρέφονται με το αίμα ανθρώπων και ζώων. Μερικά είδη ψύλλων τρέφονται μόνο από ένα είδος ξενιστή, ενώ άλλα μπορούν να επιβιώσουν σε έναν αριθμό ξενιστών.
Οι ψύλλοι μπορεί να είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα λόγω του αυξανόμενου αριθμού κατοικίδιων ζώων.
Οι ψύλλοι μπορούν να εξαπλώσουν τη νόσο του τύφο. Το Typhus προκαλείται όταν τα τσιμπήματα ψύλλων μολυνθούν ως αποτέλεσμα μόλυνσης από κόπρανα ψύλλου. Ωστόσο, αυτό είναι ασυνήθιστο.Ψύλλοι
Οι ψύλλοι είναι επίσης γνωστό ότι μεταδίδουν προνύμφες ταινίας. Οι ψύλλοι είναι πιο διαβόητοι για τη μετάδοση της βολωνικής πανώλης από τα άγρια τρωκτικά σε ανθρώπους σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Τα κύρια είδη ψύλλων είναι:

  • Ψύλλοι γάτας, που είναι ο πιο κοινός ψύλλος στην Ελλάδα. Επιτίθεται σε σκύλους, αρουραίους, ανθρώπους και άλλα θηλαστικά.
  • Ψύλλοι του σκυλού , ο οποίος είναι λιγότερο συχνός από τους ψύλλους της γάτας, αλλά έχει παρόμοια εμφάνιση. Αυτός ο ψύλλος επιτίθεται σε μια μεγάλη ποικιλία θηλαστικών.
  • Ψύλλοι του ανθρώπου, κάτι που είναι ασυνήθιστο λόγω της αύξησης των προτύπων υγιεινής στο σπίτι. Αυτός ο ψύλλος επιτίθεται επίσης σε σκύλους, χοίρους, αρουραίους και ποντίκια.

Αυγό

Τα ενήλικα θηλυκά γεννούν 4-8 αυγά σε ένα σύμπλεγμα μετά από ένα αίμα, συνήθως στο ζώο ξενιστή. Τα αυγά είναι ανοιχτού χρώματος και ωοειδούς σχήματος και μπορούν να διαρκέσουν 2 ημέρες έως 2 εβδομάδες.

Προνύμφη

Οι προνύμφες μοιάζουν με ημιδιαφανή σκουλήκια με μικρές τρίχες. Έχουν μήκος περίπου 3 mm. Οι προνύμφες μπορεί να χρειαστούν αρκετούς μήνες για να αναπτυχθούν μετά την εκκόλαψη από τα αυγά. Τρώνε χωνευμένο αίμα από ενήλικα κόπρανα ψύλλων, νεκρό δέρμα, φτερά, μαλλιά και άλλα σωματίδια οργανικής ύλης. Μόλις αναπτυχθούν πλήρως, οι προνύμφες αρχίζουν να υφαίνουν κουκούλι και γίνονται νύμφες.

Νύμφη

Τα νύμφες μεγαλώνουν σε ενήλικες ψύλλους μέσα σε ένα κουκούλι που κολλάει στα μαλλιά των κατοικίδιων ζώων, στις ίνες χαλιού, στη σκόνη, στα μοσχεύματα χόρτου και σε άλλα υλικά. Οι ψύλλοι αναπτύσσονται καλύτερα κατά τους ζεστούς, υγρούς χειμώνες και την άνοιξη. Τα στάδια από αυγό σε χρυσαλίδες διαρκούν περίπου 5-14 ημέρες.Βιολογικός κύκλος του ψύλλου
Ενήλικας
Οι ενήλικοι ψύλλοι μπορεί να παραμένουν ακουμπισμένοι στο κουκούλι τους έως ότου αισθανθούν δονήσεις (που προκαλούνται από κίνηση), πίεση, θερμότητα, θόρυβο ή διοξείδιο του άνθρακα. Η ικανότητα ανίχνευσης κραδασμών εξηγεί γιατί μπορεί να εμφανιστούν τσιμπήματα ψύλλων μετά την είσοδο σε ένα σπίτι που έχει αδειάσει εδώ και αρκετό καιρό.
Όταν οι ενήλικοι ψύλλοι βγαίνουν από τα κουκούλια τους, είναι έτοιμοι για την πρώτη τους τροφή αίματος. Οι ενήλικες είναι αρκετά δραστήριοι, σέρνονται και πηδούν στα μαλλιά ή τη γούνα.

Σίτιση αίματος

Οι ενήλικοι ψύλλοι μπορούν να επιβιώσουν για πολλούς μήνες χωρίς σίτιση. Όταν είναι διαθέσιμη μια πηγή τροφής, ο ψύλλος χρησιμοποιεί τις πριονόδοντες του (σαγόνια) για να κόψει το δέρμα σε προσβάσιμα μέρη του σώματος (για παράδειγμα, πόδια). Το σάλιο ψύλλων περιέχει αντιπηκτικά για να διατηρεί το αίμα του ξενιστή ρέοντας έτσι ώστε να μπορούν να τρέφονται εύκολα.
Τσιμπήματα ψύλλων
Τα συμπτώματα των τσιμπημάτων ψύλλων περιλαμβάνουν:
• ακραία φαγούρα στην περιοχή του τσιμπήματος
• ένα κόκκινο, πρησμένο βόειο (κομμάτι) που αναπτύσσεται εντός 30 λεπτών από το τσίμπημα.
• μια κηλίδα ή μια μικρή πληγή στη θέση του φαλαινιού, περίπου μία ημέρα μετά το δάγκωμα
• τσιμπήματα συγκεντρωμένα στα πόδια
• δευτερογενείς λοιμώξεις που προκαλούνται από το ξύσιμο της περιοχής τσιμπήματος
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να γίνουν πιο ευαίσθητοι στα τσιμπήματα ψύλλων με την πάροδο του χρόνου.

Πυγή ψύλλων – κατοικίδια ζώα

Οι σκύλοι και οι γάτες είναι κοινές «δεξαμενές» για ψύλλους.
Τα κατοικίδια μπορεί να ερεθίζονται από τσιμπήματα ψύλλων και να ξύνονται συχνά. Ελέγξτε για ψύλλους χωρίζοντας τη γούνα, ιδιαίτερα γύρω από τα αυτιά και τους γλουτούς. Αναζητήστε τους ίδιους τους ψύλλους ή για περιττώματα ψύλλων. Τα κόπρανα ψύλλων μοιάζουν με μικροσκοπικά σκούρα στίγματα. Για θετική ταυτοποίηση, τοποθετήστε μερικά από τα στίγματα σε ένα κομμάτι ελαφρώς υγρού λευκού ιστού. Τα κόπρανα ψύλλων θα λεκιάσουν τον ιστό με δακτύλιο αίματος.

Ψύλλοι – μη χημική καταπολέμηση

Η διατήρηση υψηλού επιπέδου υγιεινής είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο των ψύλλων χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Όλα τα σκληρά δάπεδα και έπιπλα πρέπει να σκουπίζονται και να πλένονται καλά. Όλα τα χαλιά και τα έπιπλα πρέπει να αδειάζονται με ηλεκτρική σκούπα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις ραφές και τους συνδέσμους.
Τα μαλακά έπιπλα και τα κλινοσκεπάσματα πρέπει να πλένονται.
Είναι σύνηθες να υπάρχουν ψύλλοι σε περιοχές όπου ξεκουράζονται κατοικίδια ζ’ώα. Οι τομείς αυτοί πρέπει πρώτα να στοχεύοντα. Τα κλινοσκεπάσματα για κατοικίδια πρέπει να καθαρίζονται καλά ή να καθαρίζονται με ατμό.
Έξω, πρέπει να αφαιρεθούν τα χαλαρά συντρίμμια και τα ζιζάνια και να κοπεί το γκαζόν. Αυτό βοηθά στην έκθεση του περιβάλλοντός τους και είναι ένα καλό ολοκληρωμένο εργαλείο διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών. Οι προνύμφες είναι γνωστές σε συχνές σκιασμένες περιοχές.
Η διασφάλιση ότι τα κατοικίδια ζώα και τα ζώα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περιοχές κάτω από το σπίτι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εξάπλωσης ψύλλων σε εσωτερικούς χώρους.

Ψύλλοι – χημική καταπολέμηση

Ο αποτελεσματικός έλεγχος των ψύλλων βασίζεται συχνά στην καλά κατευθυνόμενη εφαρμογή των φαρμάκων. Αυτό πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με τη μη χημική επεξεργασία – όπως η ηλεκτρική σκούπα και η συντήρηση κήπου – για να διασφαλιστεί ότι το περιβάλλον είναι λιγότερο κατάλληλο για την ανάπτυξη ψύλλων.
Ο ψεκασμός χώρου με φάρμακα μπορεί να είναι μια χρήσιμη μέθοδος ελέγχου. Κάνουμε 1 μέχρι 2 εφαρμογές με ψεκασμό για την καταπολέμηση τον ψύλλων.