Σκόρος ρούχων

Ο σκόρος ρούχων είναι μια πεταλούδα που κάνει τρύπες στα ρούχα στη  ντουλάπα, στο κρεβάτι ,  στο σπίτι. Ο σκόρος  χαλιών μπορεί να είναι πεταλούδα η κάποιο κολεόπτερο. Η οικογένεια των Τινεϊδών, στην οποία ανήκει ο σκόρος των ρούχων, αριθμεί πάνω από 2.000 είδη σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πιο σπουδαίο και πιο κείνο έντομο που έχουμε περιγράψει.

Έχει επιστημονική ονομασία Tineola bisselliella, είναι ο κοινός σκόρος που συναντούμε στα ρούχα της ντουλάπας μας. Καμιά φορά, η λέξη σκόρος χρησιμοποιείται για την πολυπληθή τάξη των Λεπιδόπτερων, κάποια από αυτά όμως είναι πεταλούδες (που σε αντίθεση με τους σκόρους είναι ημερόβιες).

Τι είναι ο σκόρος των ρούχων;

Με την ονομασία σκόρος εννοούμε το έντομο που προσβάλει τα ρούχα τα βαμβακερά ή μάλλινα. Την γούνα, τα υφάσματα και τα χαλιά την προσβάλουν μερικά είδη άλλων  σκόρων.

Όπως και να έχει, εδώ αναφερόμαστε στο σκόρο των ρούχων. Τρέφεται με προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως οι γούνες ή τα μάλλινα χαλιά. Μπορεί να καταστρέψει τα ρούχα που φυλάσσονται σε ντουλάπες. Ο σκόρος των ρούχων έχει μήκος γύρω στα 7-8 χιλ. όταν τα φτερά του είναι διπλωμένα πάνω στο σώμα του. Τα φτερά του έχουν χρώμα χρυσαφί και μία λωρίδα από μακριές τρίχες στην άκρη.
Στο κεφάλι του σκόρου του σκουλήκι ( προνύμφης ) έχει τούφες από κοκκινωπές τρίχες. Οι προνύμφες έχουν μήκος 12-13 χιλ. και τρέφονται με μαλλί, παραμένοντας κάτω από ένα κυλινδρικό κάλυμμα το οποίο έχουν φτιάξει και στο οποίο ενσωματώνουν περιττώματα και υπολείμματα τροφής.

ΣκόροςΤο σώμα σκουλήκι ( προνύμφης ) τους είναι λευκό ή κρεμ και το κεφάλι τους καφέ. Οι προνύμφες δεν έχουν μάτια. Είναι πολύ σύνηθες να βρίσκει κανείς αδηφάγες προνύμφες κάτω από κόλλαρα, μανικέτια και άλλες κρυψώνες των ρούχων. Στην περίπτωση του σκόρου η πρόληψη υπερέχει σαφώς της θεραπείας.
Υπάρχουν αρκετές φυσικές μυρωδιές τις οποίες το ενοχλητικό ζωύφιο του σκόρου δεν αντέχει. Τα τυλιγμένα σε τούλι άνθη λεβάντας είναι πολύ δραστικά, όπως άλλωστε και η μέντα και το κεδρόξυλο.

Όλα τα βαριά ρούχα που δεν θα φορέσετε εφέτος θα πρέπει να τα τινάξετε καλά για να πέσουν τα αβγά και οι προνύμφες και θα τα φυλάξετε σε όσο το δυνατόν πιο ξερό και κρύο περιβάλλον. Αν πάντως αίφνης ανακαλύψετε ολόκληρη αποικία σκόρων μέσα στην ντουλάπα σας, αδειάστε την αμέσως. Εξετάστε τα μαξιλάρια και τις κουβέρτες στο δωμάτιο όπου σημειώθηκε η προσβολή γιατί εκεί συνήθως πηγαίνει και κρύβεται.

  • Εντομα αποθηκών – γουναρικών υφασμάτων.