Μυρμήγκια κουζίνας και κήπου, Καταπολέμηση μυρμηγκιών

Τα μυρμήγκια είναι ενοχλητικά όταν μπαίνουν στο σπίτι. Τα μικρά μυρμήγκια στα ντουλάπια της κουζίνας μεταφέρουν ασθένειες όμως το πιο κοινό είδος, το Μυρμήγκι του κήπου, θεωρείται ότι μεταφέρει ασθένειες. Αφού είναι αδύνατον να ξέρει κανείς πού έψαχναν φαγητό προηγουμένως, παίρνουμε μέτρα για να τα εμποδίζουμε να μπαίνουν στο σπίτι και τα ντουλάπια με τα τρόφιμα. Για την καταπολέμηση των μυρμηγκιών κάνουμε απεντομώσεις. Η απεντόμωση εσωτερικά στο σπίτι γίνεται με τζελ (Gel) για μυρμήγκια. Η απολυμάνσεις στο χώρο του κήπου γίνονται με σπρέι μη ανιχνεύσιμο για τα μυρμήγκια. Απολύμανση με σπρέι για μυρμήγκια κάνουμε και στα μπαλκόνια.

Όροι στη καταπολέμηση μυρμηγκιών

Με τον όρο απεντομώσεις για μυρμήγκια  εννοούμε την διαδικασία εξόντωσης ψύλλων στο χώρο του σπιτιού. Η απεντόμωση για μυρμήγκια στο χώρο του σπιτιού γίνεται με  Gel (τζελ) για μυρμήγκια που δρα μέσω τροφάλλαξης. Στο κήπο  γίνεται με ψεκαστήρα χαμηλής πίεσης με προσελκύστηκες ουσίες.

Με τον όρο απολυμάνσεις για μυρμήγκια εννοούμε την διαδικασία εξολόθρευσης των μυρμηγκιών στο χώρο του σπιτιού. Η απολύμανση για μυρμήγκια   παρομοιάζετε λαϊκά με την απεντόμωση για μυρμήγκια.

Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά είδη μυρμηγκιών, αλλά τα πιο κοινά στη χώρα μας είναι:
Μυρμήγκια

Μυρμήγκια κουζίνας

Monomorium pharaonis

Το μυρμήγκι είναι κοινωνικό έντομο της οικογένειας Formicidae και μαζί με τις σφήκες και τις μέλισσες, αποτελούν την τάξη Υμενόπτερα.
Προέρχονται από τροπικές περιοχές και χρειάζονται ζέστη για να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν, ζουν σε μεγάλα κτίρια, όπως νοσοκομεία, ξενοδοχεία και πολυκατοικίες. Προτίμα κυρίως από αποσυντιθέμενα τρόφιμα και συνεπώς μεταφέρει επιβλαβή μικρόβια που τα προσέλαβε με τη λήψη της τροφής.

Πληροφορίες για τα μυρμήγκια της κουζίνας

Το μυρμήγκι Monomorium pharaonis είναι συνήθως γνωστό ως το μυρμήγκι του Φαραώ. Το όνομα προέρχεται πιθανώς από τη λανθασμένη ιδέα ότι ήταν μια από τις πληγές της αρχαίας Αιγύπτου. Αυτό το κοινό μυρμήγκι νοικοκυριού διανέμεται παγκοσμίως και φέρει την αμφίβολη διάκριση ότι είναι το πιο δύσκολο για την αντιμετώπιση.

Διανομή των μυρμηγκιών της κουζίνας

Το Monomorium pharaonis μεταφέρθηκε από το εμπόριο σε όλες τις κατοικημένες περιοχές της γης. Αυτό το μυρμήγκι, το οποίο πιθανότατα είναι εγγενές της Αφρικής, δεν φωλιάζει σε εξωτερικούς χώρους εκτός από τα νότια γεωγραφικά πλάτη και κατάφερε να προσαρμοστεί στις συνθήκες του χωριού. Σε ψυχρότερα κλίματα, έχει καθιερωθεί σε μυρμήγκι σε θερμαινόμενα κτίρια.

Περιγραφή των μυρμηγκιών της κουζίνας

 Οι εργαζόμενοι του Monomorium pharaonis ενώ είναι μονομορφικοί, διαφέρουν ελαφρώς σε μήκος και έχουν μήκος περίπου 1,5 έως 2 mm. Οι κεραίες έχουν 12 τμήματα με κάθε τμήμα των 3-τμηματοποιημένων κεραιών να αυξάνεται σε μέγεθος προς την κορυφή του συλλόγου. Το μάτι είναι συγκριτικά μικρό, με περίπου έξι έως οκτώ χιλιοστά στην μεγαλύτερη διάμετρο. Ο προθώρακας έχει υπογείους ώμους και ο θώρακας έχει μια σαφώς καθορισμένη μεσοεπιληπτική εντύπωση. Οι ορθές τρίχες είναι αραιές στο σώμα και η εφηβεία του σώματος είναι αραιά και στενά συμπιεσμένη.

Βιολογία και φωλιές  των μυρμηγκιών της κουζίνας

Η αποικία του μυρμήγκι του Φαραώ αποτελείται από βασίλισσες, αρσενικά, εργάτες και ανώριμα στάδια, αυγά, προνύμφες, νύμφες. Η φωλιά εμφανίζεται σε απρόσιτες, θερμές (80 έως 86 ° F), υγρές περιοχές κοντά σε πηγές τροφίμων ή / και νερού, όπως σε κενά τοίχου. Το μέγεθος της αποικίας τείνει να είναι μεγάλο αλλά μπορεί να κυμαίνεται από μερικές δεκάδες έως αρκετές χιλιάδες ή ακόμα και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα. Απαιτούνται περίπου 38 ημέρες για την ανάπτυξη εργαζομένων από αυγό σε ενήλικα.

Το ζευγάρωμα πραγματοποιείται στη φωλιά και δεν είναι γνωστό ότι υπάρχουν σμήνη. Τα αρσενικά και οι βασίλισσες χρειάζονται συνήθως 42 ημέρες για να αναπτυχθούν από αυγό σε ενήλικα. Τα αρσενικά έχουν το ίδιο μέγεθος με τους εργαζομένους (2 mm), έχουν μαύρο χρώμα και έχουν ίσιες, όχι αγκώνες, κεραίες. Τα αρσενικά δεν βρίσκονται συχνά στην αποικία. Οι βασίλισσες έχουν μήκος περίπου 4 mm και είναι ελαφρώς πιο σκοτεινές από τους εργάτες. Οι βασίλισσες μπορούν να παράγουν 400 ή περισσότερα αυγά σε παρτίδες από 10 έως 12. Οι βασίλισσες μπορούν να ζήσουν τέσσερις έως 12 μήνες, ενώ τα αρσενικά πεθαίνουν μέσα σε τρεις έως πέντε εβδομάδες μετά το ζευγάρωμα.

Μέρος της επιτυχίας και της επιμονής αυτού του μυρμηγκιού αναμφίβολα σχετίζεται με τις εκκολαπτόμενες ή διαχωριστικές συνήθειες των αποικιών. Πολλές αποικίες θυγατρικών παράγονται όταν μια βασίλισσα και μερικοί εργαζόμενοι διαχωρίζονται από τη μητρική αποικία. Ακόμη και απουσία μιας βασίλισσας, οι εργαζόμενοι μπορούν να αναπτύξουν μια βασίλισσα από το γέννα, το οποίο μεταφέρεται από τη μητρική αποικία. Σε μεγάλες αποικίες μπορεί να υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες αναπαραγωγικά θηλυκά.

Οικονομική σημασία των μυρμηγκιών της κουζίνας

Το μυρμήγκι του Φαραώ είναι ένα σημαντικό εσωτερικό παράσιτο στην Ελλάδα. Το μυρμήγκι έχει την ικανότητα να επιβιώνει τις περισσότερες συμβατικές θεραπείες ελέγχου των παρασίτων της κουζίνας και να δημιουργεί αποικίες σε ένα κτίριο. Περισσότερο από το φαγητό που καταναλώνει ή χαλάει, αυτό το μυρμήγκι θεωρείται σοβαρό παράσιτο λόγω της ικανότητάς του να «μπαίνει σε πράγματα». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μυρμήγκια του Φαραώ έχουν διεισδύσει ακόμη και στην ασφάλεια των εργαστηρίων ανασυνδυασμένου DNA.

Σε ορισμένες περιοχές, αυτό το μυρμήγκι έχει γίνει ένα μεγάλο παράσιτο κατοικιών, εμπορικών αρτοποιείων, εργοστασίων, κτιρίων γραφείων και νοσοκομείων ή άλλων περιοχών όπου διακινούνται τρόφιμα. Οι προσβολές στα νοσοκομεία έχουν γίνει χρόνιο πρόβλημα στην Ευρώπη. Ανέφεραν εκτεταμένη προσβολή σε ένα επταόροφο ιατρικό κέντρο. Σε νοσοκομεία που έχουν μολυνθεί, τα θύματα εγκαυμάτων και τα νεογέννητα υπόκεινται σε αυξημένο κίνδυνο επειδή το μυρμήγκι του Φαραώ μπορεί να μεταδώσει πάνω από δώδεκα παθογόνα όπως Salmonella spp., Staphylococcus spp. Και Streptococcusspp. Τα μυρμήγκια του Φαραώ έχουν παρατηρηθεί ότι αναζητούν υγρασία από τα στόματα των βρεφών που κοιμούνται και από τις ενδοφλέβιες φιάλες.

Αυτό το μυρμήγκι προσβάλλει σχεδόν όλες τις περιοχές ενός κτιρίου όπου διατίθενται τρόφιμα και μολύνει πολλές περιοχές όπου δεν υπάρχει συνήθως φαγητό. Τα μυρμήγκια του Φαραώ έχουν μεγάλη προτίμηση στα είδη των τροφίμων που καταναλώνονται. Σε μολυσμένες περιοχές, εάν γλυκά, λιπαρά ή λιπαρά τρόφιμα αφήνονται ακάλυπτα για μικρό μόνο χρονικό διάστημα, μπορεί κανείς να βρει ένα ίχνος μυρμηγκιών Φαραώ στο φαγητό. Κατά συνέπεια, προκαλούν την απόρριψη πολλών τροφίμων λόγω μόλυνσης.

Έρευνα και ανίχνευση των μυρμηγκιών της κουζίνας

Οι εργαζόμενοι του μυρμηγκιού του Φαραώ μπορούν να παρατηρηθούν στα μονοπάτια τροφοδοσίας τους, συχνά χρησιμοποιώντας σωλήνες καλωδίωσης ή ζεστού νερού για να ταξιδέψουν μέσα από τοίχους και ανάμεσα σε δάπεδα. Μόλις ένας εργαζόμενος εντοπίσει μια πηγή τροφίμων, βάζει ένα χημικό μονοπάτι από το φαγητό στη φωλιά. Αυτά τα μυρμήγκια προσελκύονται σε γλυκά και λιπαρά τρόφιμα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της παρουσίας τους. Τα μυρμήγκια του Φαραώ θα φωλιάζουν στα πιο περίεργα μέρη, όπως ανάμεσα σε στάσιμα φύλλα, στρώματα κλινοσκεπασμάτων και ρούχων, σε συσκευές ή ακόμα και στοίβες απορριμμάτων.
Τα μυρμήγκια του Φαραώ μπορεί να μπερδευτούν με τα μυρμήγκια ξύλου, τα μυρμήγκια, τα μυρμήγκια και πολλά άλλα είδη μικρών ωχρών μυρμηγκιών. Ωστόσο, τα μυρμήγκια ξύλου έχουν μόνο 10 τμήματα στις κεραίες.

Διαχείριση των μυρμηγκιών της κουζίνας

Ο έλεγχος των μυρμηγκιών του Φαραώ είναι δύσκολος, λόγω της φωλιάσεως τους σε απρόσιτες περιοχές. Η θεραπεία πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και ολοκληρωμένη σε όλους τους χώρους ωοτοκίας, καθώς και στην περιοχή της τροφής. Έτσι, η θεραπεία πρέπει να περιλαμβάνει τοίχους, οροφές, κενά δαπέδου και ηλεκτρικές πρίζες. Τα δολώματα είναι τώρα η προτιμώμενη μέθοδος ελέγχου για τα μυρμήγκια του Φαραώ και πολλά δολώματα (εντομοκτόνα) φέρουν την ένδειξη για τον έλεγχο των μυρμηγκιών στο εσωτερικό.

Τα δολώματα δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε τοποθεσία και αναμένεται να λειτουργήσουν. Τα ίχνη των μυρμηγκιών του Φαραώ και οι πόροι τους (τόσο το φαγητό όσο και το νερό) πρέπει να βρίσκονται για σωστή τοποθέτηση δολωμάτων και αποτελεσματικό έλεγχο. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μη απωθητικά δολώματα (όπως βορικό οξύ), καθώς τα απωθητικά δολώματα μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση προκαλώντας τη θραύση και την ανάπτυξη της αποικίας. Ως αποτέλεσμα, η δραστηριότητα μυρμηγκιών θα μειωθεί εν συντομία καθώς δημιουργούνται οι νέες αποικίες, και θα γίνει ένα πρόβλημα καθώς οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν τη δραστηριότητα. Η καταπολέμηση των μυρμηγκιών γίνεται με gel.

Μυρμήγκια του κήπου

Μυρμήγκια του κήπου – οι εργάτες 4-6mm μήκος αλλά η βασίλισσα μπορεί να είναι έως 15mm. Οι βασίλισσες εναποθέτουν τα αυγά τους την άνοιξη σε φωλιές συνήθως στη γη, αλλά και ανάμεσα στα τούβλα στους τοίχους ή κάτω από φλοιούς δένδρων. Τα Μυρμήγκια του Κήπου προσελκύονται από γλυκά τρόφιμα και αφήνουν ίχνος φερομόνης μέχρι τη φωλιά τους για να το ακολουθήσουν και άλλα βρουν την τροφή. Τα μυρμήγκια κήπου είναι παρόμοια με του ξύλου.

Μυρμήγκια, Επίπτωσης στη δημοσιά υγειά

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το μικρό μυρμήγκι Monomorium pharaonis το οποίο συχνάζει στις κουζίνες σπιτιών. Μεταφέρει Salmonella, Pseudomonas, Staphylococcus, Streptococcus και Clostridium.

Μυρμήγκια, Πώς να κρατήσετε μακριά τα μυρμήγκια

Τα περισσότερα μαύρα ή μυρμήγκια του κήπου μπαίνουν στο σπίτι σας για να ψάξουν για τροφή και προσελκύονται από κολλώδεις ουσίες. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει εύκολα διαθέσιμη πηγή τροφής στο σπίτι σας:

  • Σκεπάζετε τα τρόφιμα πάντα – δεν ξέρουμε πού είχε πάει το μυρμήγκι πριν συρθεί πάνω στο φαγητό σας!
  • Καθαρίστε αμέσως στερεά ή υγρά υπολείμματα τροφίμων
  • Μαζέψτε το φαγητό του κατοικίδιου σας αμέσως με το που θα τελειώσει να τρώει.

Μυρμήγκια, Επαγγελματική καταπολέμηση μυρμηγκιών

Παρόλο που τα προϊόντα για χρήση στο σπίτι μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα μικρής έκτασης ή προβλήματα με μυρμήγκια του κήπου, για τα προβλήματα με μεγαλύτερες ή με πολλαπλές προσβολές ή ακόμα για τα προβλήματα με μυρμήγκια του Φαραώ απαιτείται η παρασιτολογική καταπολέμηση από επαγγελματίες.
Οι γεωπόνοι εντομολόγοι της ALPHA ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗΣ γνωρίζουν και κατανοούν τις συνήθειες του κάθε είδους των παρασίτων και διαθέτουν μια σειρά από πανίσχυρα εντομοκτόνα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να διασφαλίσουν ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.
Η σωστή καταπολέμηση μέσα στο σπίτι γίνεται με Gel, στο κήπο μπορεί να χρησιμοποιήσουμε ψεκασμό.
Δεν καταπολεμούμε όλα τα είδη μυρμηγκιών, μερικά είδη μυρμηγκιών είναι ωφέλιμα έντομα, εμπλουτίζουν την γη με οργανική ύλη.