Καταπολέμηση μυρμηγκιών

Τα μυρμήγκια είναι ενοχλητικά όταν μπαίνουν στο σπίτι. Τα μικρά μυρμήγκια στα ντουλάπια της κουζίνας μεταφέρουν ασθένειες όμως το πιο κοινό είδος, το Μυρμήγκι του κήπου, δεν θεωρείται ότι μεταφέρει ασθένειες. Αφού είναι αδύνατον να ξέρει κανείς πού έψαχναν φαγητό προηγουμένως, παίρνουμε μέτρα για να τα εμποδίζουμε να μπαίνουν στο σπίτι και τα ντουλάπια με τα τρόφιμα.

Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικά είδη μυρμηγκιών, αλλά τα πιο κοινά στη χώρα μας είναι:
Μυρμήγκια

Monomorium pharaonis

Το μυρμήγκι είναι κοινωνικό έντομο της οικογένειας Formicidae και μαζί με τις σφήκες και τις μέλισσες, αποτελούν την τάξη Υμενόπτερα.
Μυρμήγκια του Φαραώ –  οι εργάτες 1,5-4mm μήκος και η βασίλισσα έχει 4-6mm μήκος. Οι εργάτριες και η Βασίλισσα έχουν καφεκίτρινο χρώμα. Προέρχονται από τροπικές περιοχές και χρειάζονται ζέστη για να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν, ζουν σε μεγάλα κτίρια, όπως νοσοκομεία, ξενοδοχεία και πολυκατοικίες. Προτίμα κυρίως από αποσυντιθέμενα τρόφιμα και συνεπώς μεταφέρει επιβλαβή μικρόβια που τα προσέλαβε με τη λήψη της τροφής.

Μυρμήγκια του κήπου

Μυρμήγκια του κήπου – οι εργάτες 4-6mm μήκος αλλά η βασίλισσα μπορεί να είναι έως 15mm. Οι βασίλισσες εναποθέτουν τα αυγά τους την άνοιξη σε φωλιές συνήθως στη γη, αλλά και ανάμεσα στα τούβλα στους τοίχους ή κάτω από φλοιούς δένδρων. Τα Μυρμήγκια του Κήπου προσελκύονται από γλυκά τρόφιμα και αφήνουν ίχνος φερομόνης μέχρι τη φωλιά τους για να το ακολουθήσουν και άλλα βρουν την τροφή. Τα μυρμήγκια κήπου είναι παρόμοια με του ξύλου.

Επίπτωσης στη δημοσιά υγειά

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το μικρό μυρμήγκι Monomorium pharaonis το οποίο συχνάζει στις κουζίνες σπιτιών. Μεταφέρει Salmonella, Pseudomonas, Staphylococcus, Streptococcus και Clostridium.

Πώς να κρατήσετε μακριά τα μυρμήγκια

Τα περισσότερα μαύρα ή μυρμήγκια του κήπου μπαίνουν στο σπίτι σας για να ψάξουν για τροφή και προσελκύονται από κολλώδεις ουσίες. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει εύκολα διαθέσιμη πηγή τροφής στο σπίτι σας:

  • Σκεπάζετε τα τρόφιμα πάντα – δεν ξέρουμε πού είχε πάει το μυρμήγκι πριν συρθεί πάνω στο φαγητό σας!
  • Καθαρίστε αμέσως στερεά ή υγρά υπολείμματα τροφίμων
  • Μαζέψτε το φαγητό του κατοικίδιου σας αμέσως με το που θα τελειώσει να τρώει.

Επαγγελματική καταπολέμηση μυρμηγκιών

Παρόλο που τα προϊόντα για χρήση στο σπίτι μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα μικρής έκτασης ή προβλήματα με μυρμήγκια του κήπου, για τα προβλήματα με μεγαλύτερες ή με πολλαπλές προσβολές ή ακόμα για τα προβλήματα με μυρμήγκια του Φαραώ απαιτείται η παρασιτολογική καταπολέμηση από επαγγελματίες.
Οι γεωπόνοι εντομολόγοι της ALPHA ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗΣ γνωρίζουν και κατανοούν τις συνήθειες του κάθε είδους των παρασίτων και διαθέτουν μια σειρά από πανίσχυρα εντομοκτόνα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να διασφαλίσουν ότι το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.
Η σωστή καταπολέμηση μέσα στο σπίτι γίνεται με Gel, στο κήπο μπορεί να χρησιμοποιήσουμε ψεκασμό.
Δεν καταπολεμούμε όλα τα είδη μυρμηγκιών, μερικά είδη μυρμηγκιών είναι ωφέλιμα έντομα, εμπλουτίζουν την γη με οργανική ύλη.