Ακάρεα Ψώρας

Τα Ακάρεα Ψώρας είναι παρασίτωση του δέρματος που προκαλείται από το άκαρι (εκτοπαράσιτο) της ψώρας (Sarcoptes scabiei var. hominis). H ψώρα είναι παράσιτο που έχει αιτιολογικό παράγοντα το ακάρι Sarcoptes scabiel. Η ψώρα, βλέπε πιο κάτω φωτογραφίες, δεν θεραπεύετε με χλωρίνη  ή με φυσικό τρόπο χρειάζεται φάρμακα για ψώρα και απολύμανση. Τις απολυμάνσεις τις κάνουμε με Cold fogger  με ακαρεοκτόνο.

Τι είναι η ψώρα;

Η ψώρα είναι μια προσβολή του δέρματος από τα ανθρώπινα ακάρεα ( Sarcoptes scabiei var. Hominis ). Η μικροσκοπική ψώρα οι ακάρη σκαρφαλώνει στο ανώτερο στρώμα του δέρματος όπου ζει και γεννά τα αυγά του. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ψώρας είναι έντονος κνησμός και δερματικό εξάνθημα που μοιάζει με σπυράκι. Το ακάρεα της ψώρας συνήθως εξαπλώνεται με άμεση, παρατεταμένη, επαφή με δέρμα με πρόσωπο με άτομο που έχει ψώρα.Ακάρεα Ψώρας

Η ψώρα εντοπίζεται παγκοσμίως και επηρεάζει ανθρώπους όλων των φυλών και κοινωνικών τάξεων. Η ψώρα μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα κάτω από πολυσύχναστες συνθήκες. Όπου η στενή επαφή με το σώμα και το δέρμα είναι συχνή. Ιδρύματα όπως γηροκομεία, εγκαταστάσεις εκτεταμένης φροντίδας και φυλακές είναι συχνά τόποι εστίας ψώρα. Οι εγκαταστάσεις φροντίδας παιδιών είναι επίσης ένας κοινός τόπος προσβολής από ψώρα.

Τι είναι η κρούστα (νορβηγική) ψώρα;

Η  νορβηγική ψώρα είναι μια σοβαρή μορφή ψώρας. Μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα (έχουν ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα), ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες ή εξασθενημένα. Ονομάζεται επίσης νορβηγική ψώρα. Άτομα με ψώρα έχουν παχιά κρούστα στο δέρμα που περιέχουν μεγάλο αριθμό ακάρεων και αυγών. Τα άτομα με ψώρα είναι πολύ μεταδοτικά σε άλλα άτομα και μπορούν να μεταδώσουν εύκολα την προσβολή. Με άμεση επαφή με το δέρμα όσο και με μόλυνση αντικειμένων όπως τα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα και τα έπιπλα. Τα άτομα με ψώρα μπορεί να μην εμφανίζουν τα συνήθη σημάδια και συμπτώματα ψώρας όπως το χαρακτηριστικό εξάνθημα ή ο κνησμός. Τα άτομα με ψώρα θα πρέπει να λαμβάνουν γρήγορη και επιθετική ιατρική περίθαλψη. Για την προσβολή τους για την πρόληψη εστιών ψώρας.

Πόσο σύντομα μετά την προσβολή ξεκινούν τα συμπτώματα της ψώρα;

Εάν ένα άτομο δεν είχε ποτέ ψώρα, τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν 4-8 εβδομάδες για να αναπτυχθούν. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να εξαπλώσει ψώρα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ακόμη και αν δεν έχει συμπτώματα ακόμα.

Σε ένα άτομο που είχε προηγουμένως ψώρα, τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως πολύ νωρίτερα (1-4 ημέρες) μετά την έκθεση.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της προσβολής από ψώρα;

Τα πιο συνηθισμένα σημεία και συμπτώματα της ψώρα είναι ο έντονος κνησμός ειδικά τη νύχτα. Ένα εξάνθημα που μοιάζει με σπυράκι. Ο κνησμός και το εξάνθημα το καθένα μπορεί να επηρεάσει μεγάλο μέρος του σώματος ή να περιορίζεται σε κοινές περιοχές όπως ο καρπός, ο αγκώνας, η μασχάλη, ο ιμάντας μεταξύ των δακτύλων, η θηλή, το πέος, η μέση, η ζώνη και οι γλουτοί. Το εξάνθημα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μικροσκοπικές φουσκάλες (κυστίδια) και κλίμακες. Το ξύσιμο του εξανθήματος μπορεί να προκαλέσει πληγές στο δέρμα. μερικές φορές αυτές οι πληγές μολύνονται από βακτήρια.

Μικρά σήραγγες φαίνονται μερικές φορές στο δέρμα. Αυτά προκαλούνται από τη σήραγγα ακάρεων θηλυκών ψώρας ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Αυτές οι σήραγγες εμφανίζονται ως μικροσκοπικές ανυψωμένες και στρεβλωμένες γκρίζες-λευκές ή χρωματιστές γραμμές στην επιφάνεια του δέρματος. Επειδή τα ακάρεα είναι συχνά λίγα σε αριθμό (μόνο 10-15 ακάρεα ανά άτομο), αυτά τα λαγούμια μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν. Βρίσκονται πιο συχνά στο πλέγμα μεταξύ των δακτύλων, στις πτυχές του δέρματος στον καρπό, στον αγκώνα ή στο γόνατο και στο πέος, το στήθος ή τις ωμοπλάτες.

Το κεφάλι, το πρόσωπο, ο λαιμός, οι παλάμες και τα πέλματα συχνά εμπλέκονται σε βρέφη και πολύ μικρά παιδιά, αλλά συνήθως όχι σε ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά.

Τα άτομα με ψώρα μπορεί να μην εμφανίζουν τα συνήθη σημάδια και συμπτώματα ψώρας όπως το χαρακτηριστικό εξάνθημα ή ο κνησμός.

Πώς πήρα ψώρα;

Η ψώρα συνήθως εξαπλώνεται με άμεση, παρατεταμένη επαφή με το δέρμα με άτομο με ψώρα. Γενικά, η επαφή πρέπει να παραταθεί. μια γρήγορη χειραψία ή αγκαλιά συνήθως δεν θα εξαπλώσει ψώρα. Η ψώρα εξαπλώνεται εύκολα σε σεξουαλικούς συντρόφους και μέλη του νοικοκυριού. Η ψώρα σε ενήλικες συχνά αποκτάται σεξουαλικά. Η ψώρα εξαπλώνεται μερικές φορές έμμεσα με κοινή χρήση άρθρων όπως ρούχα, πετσέτες ή κλινοσκεπάσματα που χρησιμοποιούνται από μολυσμένο άτομο Ωστόσο, μια τέτοια έμμεση εξάπλωση μπορεί να εμφανιστεί πολύ πιο εύκολα όταν το μολυσμένο άτομο έχει νορβηγική  ψώρα.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η ψώρα;

Ναί. Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ψώρα ονομάζεται  scabicides  επειδή σκοτώνουν ακάρεα ψώρας. Μερικοί σκοτώνουν επίσης αυγά. Τα Scabicides για τη θεραπεία της ανθρώπινης ψώρα διατίθενται μόνο με ιατρική συνταγή. Δεν έχουν δοκιμαστεί και εγκριθεί προϊόντα «χωρίς ιατρική συνταγή» (χωρίς συνταγή) για ανθρώπους.

Ακολουθείτε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες που παρέχονται από τον γιατρό και τον φαρμακοποιό, καθώς και αυτές που περιέχονται στο κουτί ή που αναγράφονται στην ετικέτα. Όταν θεραπεύετε ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά, κρέμα ή λοσιόν scabicide εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές του σώματος από το λαιμό μέχρι τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών. Κατά τη θεραπεία βρεφών και μικρών παιδιών, η κρέμα ή η λοσιόν εφαρμόζεται επίσης στο κεφάλι και το λαιμό. Το φάρμακο πρέπει να αφήνεται στο σώμα για τον συνιστώμενο χρόνο πριν ξεπλυθεί. Τα καθαρά ρούχα πρέπει να φοριούνται μετά τη θεραπεία.

Εκτός από το μολυσμένο άτομο, συνιστάται επίσης θεραπεία για τα μέλη του νοικοκυριού και τις σεξουαλικές επαφές, ιδιαίτερα για εκείνους που είχαν παρατεταμένη επαφή από δέρμα σε δέρμα με το μολυσμένο άτομο. Όλα τα άτομα πρέπει να αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα προκειμένου να αποφευχθεί η επανεμφάνιση. Η θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη εάν ο κνησμός συνεχίζεται περισσότερο από 2-4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία ή εάν εξακολουθούν να εμφανίζονται νέα λαγούμια ή εξάνθημα.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε ένα ακαρεοκτόνο  που προορίζεται για κτηνιατρική ή γεωργική χρήση για τη θεραπεία ανθρώπων!

Ποιος πρέπει να υποβληθεί σε θεραπεία για ψώρα;

Όποιος έχει διαγνωστεί με ψώρα, καθώς και οι σεξουαλικοί του σύντροφοι και άλλες επαφές που είχαν παρατεταμένη επαφή από δέρμα σε δέρμα με το μολυσμένο άτομο, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Συνιστάται θεραπεία για μέλη του ίδιου νοικοκυριού με το άτομο με ψώρα, ιδιαίτερα για εκείνα τα άτομα που είχαν παρατεταμένη επαφή από δέρμα σε δέρμα με το μολυσμένο άτομο. Όλα τα άτομα πρέπει να αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση.

Η θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη εάν ο κνησμός συνεχίζεται περισσότερο από 2-4 εβδομάδες μετά τη θεραπεία ή εάν εξακολουθούν να εμφανίζονται νέα σήραγγες ή εξάνθημα.

Πόσο σύντομα μετά τη θεραπεία θα νιώσω καλύτερα;

Εάν ο κνησμός συνεχίζεται περισσότερο από 2-4 εβδομάδες μετά την αρχική θεραπεία ή εάν συνεχίσουν να εμφανίζονται νέα λαγούμια ή εξάνθημα (εάν η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει περισσότερες από μία εφαρμογές ή δόση, τότε η περίοδος 2-4 αρχίζει μετά την τελευταία εφαρμογή ή δόση) με scabicide μπορεί να είναι απαραίτητο? ζητήστε τη συμβουλή ενός γιατρού.

Μπορεί η ψώρα να εξαπλωθεί κολυμπώντας σε δημόσια πισίνα;

Η ψώρα εξαπλώνεται με παρατεταμένη επαφή από δέρμα σε δέρμα με άτομο που έχει ψώρα. Η ψώρα μπορεί μερικές φορές να εξαπλωθεί με επαφή με αντικείμενα όπως ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιηθεί από ένα άτομο με ψώρα, αλλά αυτή η εξάπλωση είναι πολύ ασυνήθιστη, εκτός εάν το μολυσμένο άτομο έχει  νορβηγική ψώρα.

Η ψώρα είναι πολύ απίθανο να εξαπλωθεί με νερό σε πισίνα. Εκτός από ένα άτομο με ψώρα, υπάρχουν περίπου 10-15 ακάρεα ψώρα σε ένα μολυσμένο άτομο. είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψει κάποιο από το βρεγμένο δέρμα.

Αν και ασυνήθιστο, η ψώρα μπορεί να εξαπλωθεί μοιράζοντας μια πετσέτα ή ένα ρούχο που έχει χρησιμοποιηθεί από ένα άτομο με ψώρα.

Πώς μπορώ να αφαιρέσω τα ακάρεα ψώρα από το σπίτι ή το χαλί μου;

Τα ακάρεα ψώρα δεν επιβιώνουν περισσότερο από 2-3 ημέρες μακριά από το ανθρώπινο δέρμα. Είδη όπως κλινοσκεπάσματα, ρούχα και πετσέτες που χρησιμοποιούνται από άτομο με ψώρα μπορούν να απολυμανθούν με πλύσιμο στο πλυντήριο σε ζεστό νερό και ξήρανση χρησιμοποιώντας τον ζεστό κύκλο ή με στεγνό καθάρισμα. Είδη που δεν μπορούν να πλυθούν ή να στεγνώνουν στεγνά μπορούν να απολυμανθούν αφαιρώντας από οποιαδήποτε επαφή με το σώμα για τουλάχιστον 72 ώρες.

Επειδή τα άτομα με νορβηγική ψώρα θεωρούνται πολύ μολυσματικά, συνιστάται προσεκτική σκούπα επίπλων και χαλιών σε δωμάτια που χρησιμοποιούνται από αυτά τα άτομα.

Ο απολύμανση  είναι απαραίτητη.