Ξυλοφάγα έντομα 

Τα ξυλοφάγα έντομα είναι είδη σαρακιού, τερμίτες ή μυρμηγκιά. Το σαράκι λαϊκά το ονομάζουμε και σκόρο ξύλου, σκουλήκι ξύλου, ψείρα ξύλου. Οι τερμίτες είναι  πολλά είδη.  Το σαράκι ξύλου προκαλεί οπές, σε ξύλινες επιφάνειες, οι οποίες καταλήγουν σε σήραγγες στο εσωτερικό του ξύλου. Τους τερμίτες τους αναγνωρίζουμε από το είδος προσβολής  στο ξύλου.

Τι ζημιές προκαλούν;

Το σαράκι και οι τερμίτες  αποδυναμώνουν την ξύλινη στέγη (αποτέλεσμα, κατάρρευση στέγης ).  Το σαράκι και οι τερμίτες κάνουν αντιαισθητικά: έπιπλα, εικόνες, ξύλινες ζωγραφιές, τέμπλα εκκλησιών, ξύλινα κότερα, πατώματα ξύλου, ξύλινες πόρτες, αγάλματα ξύλινα με αποτέλεσμα την καταστροφή τους. Το σαράκι είναι πονοκέφαλος για τα εργοστάσια επεξεργασίας ξύλου και αποθήκες ξύλου.

Ξυλοφάγα έντομα

Τα ξυλοφάγα έντομα  εκτός από τις ζημίες που προκαλούν στη φύση, αποτελούν και τον εχθρό των ακατέργαστων και κατεργασμένων ξύλων και οι καταστροφές που οφείλονται σ’ αυτά μπορεί να είναι τόσο μεγάλη όσο τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής.

Πως τα διαπιστώνουμε;

Το σαράκι το διαπιστώνουμε από τις οπές και το πριονίδι που έχει το έπιπλο ή το ξύλο και ένα χαρακτηριστικό θόρυβο, ο θόρυβος του σαρακιού.

Το σαράκι του ξύλου είναι ζωύφιο με τρία σταδία ανάπτυξης: αυγό νύμφη προνύμφη. Το σκουλήκι του σαρακιού προκαλεί σημαντικές ζημιές, στην Ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά. Περισσότερο στα εξοχικά και λιγότερο στις μεγαλουπόλεις. Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στην υγρασία του περιβάλλον.  Η υγρασία ευνοεί τις σήψεις και αυτές με τη σειρά τους την ανάπτυξη του σαρακιού.

Ο έλεγχος, καταπολέμηση, αντιμετώπιση και εξολόθρευση του πληθυσμού του σαρακίου, κάντε click: εδώ.

Μια από τις ειδικές μεθόδους για την καταπολέμηση για τα ξυλοφάγα έντομα είναι η μέθοδος του υποκαπνισμού (fumigation ), κάντε click: εδώ. υποκαπνισμο ο οποίος εφαρμόζεται σε κατοικίες, βιβλιοθήκες, εκκλησίες, εργοστάσια ξύλου, βιομηχανίες παραγωγής επίπλων, έργα τέχνης πατώματα, έπιπλα αξίας, τέμπλα εκκλησιών, κότερα, στέγη οικιών, στέγες, εκκλησίες, ξύλα εμπορίου κ.λ.π.

Σε ειδικούς θαλάμους απεντομώνουμε γρήγορα και οικονομικά : έργα τέχνης , έπιπλα αξίας , βιβλιοθήκες , ξυλόγλυπτα κ.ά., σε οποιοδήποτε βιολογικό στάδιο κι αν βρίσκεται το έντομο.

Μέθοδοι Βιολογική καταπολέμησης

• Ψηλή θερμοκρασία μέχρει 60 C
• Φυσική Καταπολέμηση με άλλα έντομα.
• Καλό στοίβαγμα, αεριζόμενοι χώροι, χαμηλή υγρασία.
• Ατοξική βιολογική απεντομώση με διοξειδίου του άνθρακα ή άζωτο Ν2 και CO2 

Χημική : προληπτικές μέθοδοι

• Εμβάπτισης-εμποτισμός  με εντομοκτόνα φάρμακα.
• Χρήση διαλυμάτων με εντομοκτόνα , ψεκασμός, χρήση foggers.

Χημική μέθοδος κατασταλτική υποκαπνισμός – fumigation κάντε click: εδώ.

• Με φωσφίνη PH3, ο μόνο υποκαπνιστίκο που χρησιμοποιείται σήμερα στην Ελλάδα.