Φίδια,  Απώθηση

Φίδια, πως τρέφονται; Το φίδι είναι ερπετό. Τρέφεται με μικρά ζώα, πουλιά, τρωκτικά, σαύρες, αυγά ή έντομα, τα περισσότερα είδη φιδιών έχουν ασθενή όραση. Μπορούν να διακρίνουν περισσότερο το περίβλημα των απέΦίδιαναντι τους σωμάτων, παρά τα χαρακτηριστικά τους. Πέραν αυτών υπάρχουν και φίδια εντελώς τυφλά ενώ άλλα φίδια παρουσιάζουν άριστη όραση, τα περισσότερα όμως απλώς δεν βλέπουν καλά. Η ακοή είναι επίσης μια άλλη αίσθηση στην οποία τα φίδια υστερούν

Καθημερινές συνήθειες του φιδιού.

Η καθημερινή ζωή των φιδιών είναι πολύ απλή και χωρίζεται κυρίως σε τέσσερα στάδια: θερμορύθμιση, αναζήτηση τροφής, ξεκούραση και αναπαραγωγή. Κατά 90% οι λόγοι για τους οποίους ένα φίδι θα επισκεφτεί το σπίτι μας είναι γιατί εκεί υπάρχει πηγή τροφής ή/και κρυψώνες δροσιάς, όπου μπορεί να ξεκουραστε

Υπάρχουν πολλά είδη φιδιών και λίγα μόνο είναι δηλητηριώδη (ιοβόλα) και επικίνδυνα και για τον άνθρωπο.

Τα φίδια φέρουν αισθητήρια όργανα που δε συναντώνται ευρέως στο ζωικό βασίλειο. Αρκετά είδη έχουν αναπτύξει τη θερμική όραση, οι αισθητήρες της οποίας εδρεύουν στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού του φιδιού πίσω από τα ρουθούνια. Η εικόνα που δίνεται στο φίδι δε μπορεί να έχει τη λεπτομέρεια της όρασης, μπορεί όμως να φανεί εξαιρετικά αποτελεσματική στο σκοτάδι σχηματίζοντας το θερμικό περίγραμμα του στόχου τους ή του πιθανού εχθρού τους.

Δάγκωμα φιδιού

Εάν στο σημείο που δάγκωσε το φίδι υπάρχουν δυο μικρές οπές, αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως είναι οχιά και άφησε δηλητήριο. Σε άλλη περίπτωση και εάν το φίδι δεν είναι οχιά, στο σημείο που έγινε το δάγκωμα θα φαίνεται το αποτύπωμα μιας σειράς δοντιών σε σχήμα ανάποδου “U”. Μόνο το δάγκωμα από οχιά αφήνει 2 μικρές οπές και αυτό διότι οι οχιές εκχέουν το δηλητήριο μέσω 2 μακριών δοντιών. Οπότε να είστε ήσυχοι πως εάν το δάγκωμα αφήνει αποτύπωμα δοντιών σε σχήμα “U”, σημαίνει πως πρόκειται για άλλο φίδι μη δηλητηριώδες και όχι για οχιά.

Αντιμετώπιση φιδιών.

Η εταιρεία Alpha Απολυμαντική διαθέτει έμπειρο επιστημονικό προσωπικό όπως γεωπόνους, απολυμαντές ικανούς να ανταπεξέλθουν σε κάθε είδους απώθηση φιδιών – καταπολέμηση φιδιών, Το Συνεργείο Απεντόμωσης που στέλνει στον χώρο σας τοποθετεί περιμετρικά στον χώρο ειδικό σκεύασμα για την απώθηση τους.
Φίδι στον κήπο η στο σπίτι, προληπτικά μέτρα για την προστασία απο φίδια , απώθηση φιδιών.
Στην περίπτωση που δούμε φίδι στο χώρο μας καλούμε τους ειδικούς και το παρακολουθούμε από απόσταση τουλάχιστον τα 3 μέτρα. Εάν αυτό είναι εφικτό ρίχνουμε επάνω του μια κουβέρτα. Με την απομάκρυνση του φιδιού καλούμε συνεργείο απεντόμωσης προκειμένου να κάνει εφαρμογή για την απώθηση φιδιών.

Μετρά αντιμετώπισης φιδιών

1. Κρατάμε μακριά από το σπίτι μας, όσο το δυνατόν, ποντίκια, αρουραίους καιαρθρόποδα, τα οποία αποτελούν τροφή για τα φίδια και η παρουσία τους θα τους κινήσει το ενδιαφέρον.

2. Περιορίζουμε τις εκτεθειμένες πηγές τροφής και νερού που μπορεί να έλκουν ποντίκια και μεγάλα έντομα
3. Απαλλάσσουμε την ιδιοκτησία μας από σορούς αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν κρυψώνες για ποντίκια και έντομα και κλείνουμε όλες τις εξωτερικές σχισμές και τρύπες.
4. Αποφεύγουμε να φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα και φυτά στον κήπο μας τα οποία μπορούν να γίνουν ελκυστικά για ποντίκια και αρθρόποδα.
5. Μπορούμε τέλος να εφαρμόσουμε μια μέθοδο μυοκτονίας και απεντόμωσης από εξειδικευμένο συνεργείο απεντόμωσης.
6. Απαλλάσσουμε τον κήπο μας από μεγάλες πέτρες, σορούς ξύλων ή οποιωνδήποτε αντικειμένων δημιουργούν σχισμές, τρύπες και κρυψώνες.

Κόβουμε τα ψηλά χόρτα.

8. Κλαδεύουμε τις βάσεις των πυκνών θάμνων έως και 60cm πάνω από το έδαφος δημιουργώντας κενό από κάτω ή αποφεύγουμε τους πυκνούς θάμνους και την πυκνή βλάστηση γενικά.
9. Φράσσουμε καλά τις σχισμές των εισόδων του σπιτιού, της αποθήκης ή του υπογείου, έτσι ώστε να κλείνουν ερμητικά οι πόρτες και τα ανοίγματα.
10. Φράσσουμε όλες τις εξωτερικές τρύπες και σχισμές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν προσωρινό καταφύγιο από τα φίδια.
11. Αποφεύγουμε να δημιουργούμε ένα υγρό και δροσερό περιβάλλον την καλοκαιρινή περίοδο, όταν αυτό είναι προσβάσιμο από τα φίδια (π.χ. εξωτερικές λιμνούλες, μονίμως βρεγμένο γκαζόν, κτλ).
12. Αποφεύγουμε να αφήνουμε τις εξώπορτες ανοιχτές.

Εποχή απώθησης φιδιών.

Μήνες εφαρμογών απώθησης φιδιών είναι από Μάιο έως Σεπτέμβριο

Υπάρχουν δηλητηριώδη φίδια στην χώρα μας.

Βεβαίως, υπάρχουν πολλά είδη φιδιών και, ευτυχώς, λίγα μόνο είναι δηλητηριώδη (ιοβόλα) και επικίνδυνα και για τον άνθρωπο.
Τα δηλητηριώδη φίδια της χώρας μας είναι το Αγιόφιδο ή Γατόφιδο (Telescopus fallax) ο Σαπίτης (Malpolon monspessulanus) και η οχιά
Η επικινδυνότητα των παραπάνω φιδιών της χώρας μας αναφέρεται στην περίπτωση που καταφέρουν δάγκωμα στον άνθρωπου, σε περίπτωση έκχυσης δηλητηρίου μπορεί να επέλθει ο θάνατος στον άνθρωπο εάν δεν διακομιστεί εντός μερικών ωρών σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.