Κοριοί – κύκλος ζωής, καταπολέμηση.

Οι Κοριοί εξελίσσονται σε σημαντικό πρόβλημα σ’ όλη την Ελλάδα. Οι Κοριοί εξαπλώνονται με ευκολία με τα μέσα μεταφοράς και η αντιμετώπισή τους είναι δύσκολη. Τα ξενοδοχεία παρόλο που γίνετε μια μεγάλη προσπάθεια για την καταπολέμηση των κοριών πολλές φορές είναι εστίες μόλυνσης. Σε περίπτωση που διαπιστώνουμε κοριούς η απεντόμωση ή απολύμανση για κοριούς είναι απαραίτητη. Κοριοί
Η λύση του προβλήματος είναι η αύξηση της γνώση μας για τα σημάδια που πρέπει να αναζητούμε προκειμένου να εντοπίσουμε εστίες κοριών. Να διασφαλίσουμε ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί γρήγορα από την στιγμή που θα εντοπιστεί. Η κοριοί είναι παράσιτα που τα καταπολεμάμε με απολυμάνσεις, απεντομώσεις για κοριούς με φάρμακα. Η απεντόμωση γίνετε με ψυχρό εκνεφωτή Cold fogger η σπρέι με ψεκασμό.

Κοριοί, Όροι στη καταπολέμηση κοριών

Με τον όρο απεντομώσεις για κοριούς εννοούμε την διαδικασία εξόντωσης κοριών στο χώρο του σπιτιού. Η απεντόμωση για κοριούς γίνεται με χημικά μέσα με Cold Fogger ή ψεκαστήρα χαμηλής πίεσης.

Με τον όρο απολυμάνσεις για κοριούς εννοούμε την διαδικασία εξολόθρευσης των κοριών στο χώρο του σπιτιού. Η απολύμανση για κοριούς  την παρομοιάζετε λαϊκά με την απεντόμωση για κοριούς.

Κοριοί, Οι επίπτωσης από τους κοριούς.

Οι κοριοί τρέφονται με το αίμα ανθρώπων..
Οι κοριοί δεν μεταδίδουν ασθένειες. Υπαρχή μια υπόνοια για την ηπατίτιδα «β» Αντ’ αυτού, κύρια ανησυχία είναι ο ερεθισμός και η ενόχληση που προκαλούνται από τα τσιμπήματα των κοριών.
Τα τσιμπήματα των κοριών δεν προκαλούν πόνο. Ενόχληση προκαλεί ο κνησμός που είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης του σώματος.
Η θεραπεία των τσιμπημάτων τοπικά απαλύνει τον ερεθισμό. Τα πολλαπλά τσιμπήματα, που συμβαίνουν συχνά με τους κοριούς, είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά.
Τα πολλαπλά τσιμπήματα και η επαφή με τους κοριούς μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κνησμώδες εξάνθημα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για συμβουλές για την αντιμετώπισή τους.

Κοριοί, Υγειονομική σημασία των κοριών

Το γεγονός ότι οι κοριοί είναι υποχρεωμένοι να πάρουν αίμα τουλάχιστον πέντε φορές, από τον ίδιο ή διαφορετικούς ξενιστές, μέχρι να φθάσουν στην ωριμότητα. Οδήγησε στην εξέτασή τους σαν πιθανών φορέων παθογόνων οργανισμών. Αν και πειραματικά οι κοριοί έχουν μεταδόσει παθογόνα όπως της λέπρας, του καλααζάρ κ.ά., δεν υπάρχουν καθόλου αποδείξεις ότι αυτοί είναι φυσικοί φορείς παθογόνων του ανθρώπου ή των ζώων.

Κοριοί, Ταυτοποίηση κοριών

Τα τέλεια έντομα των κοριών έχουν μήκος 6 mm. Πριν τη λήψη τροφής είναι πεπλατυσμένοι σχήμα χρώματος καφέ ανοικτού αλλά μετά τη λήψη τροφής καθίστανται στρογγυλότεροι και το χρώμα τους σκουραίνει.
Εμφανίζονται την νύχτα και προσελκύονται από την θερμοκρασία του σώματός μας και το διοξείδιο του άνθρακα στην αναπνοή μας.
Συνήθως απαντώνται στα υπνοδωμάτια, αλλά κρύβονται σε σχισμές και χαραμάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.Εάν διαπιστώσουμε κοριούς στο σπίτι η απεντόμωση θα γίνει όχι μονό στο υπνοδωμάτιο αλλά σε άλλο το σπίτι τα αυγά του κοριού έχουν πάει παντού στο σπίτι.
Το πιο συνηθισμένο καταφύγιο για κοριούς είναι οι ραφές των στρωμάτων, οι σχισμές και οι ρωγμές στις τάβλες και στο πλαίσιο του κρεβατιού, πίσω από έπιπλα γύρω από το κρεβάτι, στα κάδρα ή στο σοβατεπί του πατώματος.
Η μεγάλες εστίες κοριών συσχετίζονται με σκουρόχρωμους ή μαύρους λεκέδες στο στρώμα λόγω των απεκκρίσεων των κοριών.

Αναγνώριση τσιμπημάτων

Είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε τους κοριούς από τα τσιμπήματα τους, επειδή κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά σε αυτά.
Είναι πιο σημαντικό να εξετάσουμε τη γενική μορφή των τσιμπημάτων, το χρόνο στον οποίο λαμβάνουν χώρα αλλά και άλλους παράγοντες προκειμένου να προσδιορίσουμε το εάν τα τσιμπήματα προέρχονται από κοριούς.

Τσιμπήματα κοριών

Τα τσιμπήματα των κοριών μάλλον δεν ξυπνάνε το θύμα.Μπορεί να συμβούν οπουδήποτε στο σώμα, συχνά βρίσκονται κοντά σε αιμοφόρα αγγεία, στην επιφάνεια του δέρματος.
Ένας κοριός μπορεί να τσιμπήσει περισσότερες από μία φορές στην ίδια περιοχή. Τα τσιμπήματα σε διαφορετικά μέρη του σώματος αποτελούν ένδειξη ότι τα τσιμπήματα προέρχονται από πολλούς κοριούς. Στην αρχή μιας μόλυνσης από κοριούς, το θύμα μπορεί να μην έχει ευαισθητοποιηθεί στα τσιμπήματα και να μην νιώθει κνησμό. Μικρά σταγονίδια αίματος στα σεντόνια είναι ένδειξη της παρουσίας κοριών.

Πήγες προσβολής κοριών

Οι κοριοί συνήθως εισέρχονται στο εσωτερικό των οικιών μεταφερόμενοι πάνω στα ρούχα ή από τις αποσκευές που φέρνουμε από τα ταξίδια.
Η πιο συνηθισμένη πηγή προσβολής από κοριούς είναι η διαμονή σε ξενοδοχείο στο οποίο υπάρχουν εστίες κοριών.Οι κοριοί ή τα αυγά τους εισέρχονται στα ρούχα ή στις αποσκευές και έτσι μεταφέρονται στο σπίτι.
Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια διαμονής σας σε ξενοδοχείο υπάρχουν ενδείξεις προσβολής από κοριούς, ιδιαίτερα αν σας τσιμπήσουν την ώρα του ύπνου ή αν δείτε στίγματα αίματος στα σεντόνια να είστε πολύ προσεκτικοί στην είσοδο των προσωπικών σας ειδών στην σπίτι σας.
Οι κοριοί μπορούν επίσης να μεταναστεύσουν σε εφαπτόμενα σπίτια μέσω των σχισμών ή χαραμάδων των τοίχων ή των πατωμάτων.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ CIMICIDAE (κοινοί κοριοί)

Οι κοινοί κοριοί είναι μικρά έντομα, πλατυσμένα στερνορραχιαία χρώματος μαονιού-καφέ και στον τοίχο μοιάζουν με κινούμενους κόκκους φακής. Έχουν μήκος τέσσερα έως πέντε χιλιοστά, πλάτος τρία περίπου χιλιοστά και είναι άπτερα. Τα στοματικά τους μόρια είναι κατάλληλα για απομύζηση αίματος, αλλά η προβοσκίδα δεν φαίνεται εύκολα γιατί είναι κρυμμένη κάτω από το κεφάλι και το θώρακα.

Βιολογικός κύκλος

Η μεταμόρφωσή τους είναι ατελής και οι νύμφες μοιάζουν με τα τέλεια έντομα, αλλάΒιολογικός κύκλος του κοριού είναι μικρότερες σε μέγεθος.
Οι κοριοί κατακλύζουν τις κατοικίες και ζουν σε ρωγμές και χαραμάδες, κάτω από ταπετσαρίες, στα κρεβάτια και άλλα έπιπλα και στα ίδια μέρη αφήνουν και τα αβγά τους. Απομυζούν αίμα σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους και πλησιάζουν τον άνθρωπο μόνο γι’ αυτό το σκοπό. Άλλα συγγενή είδη προσβάλλουν πτηνά, νυκτερίδες και ορισμένα είδη τρωκτικών.
Η διασπορά τους γίνεται κυρίως με τη μεταφορά διαφόρων ειδών, έπιπλα κλπ., μέσα στα οποία ζουν και ποτέ με τον άνθρωπο. Τα αντικείμενα που περιέχουν μεγάλη πυκνότητα κοριών, έχουν μια χαρακτηριστική οσμή.

Αντοχή στη θερμοκρασία

Οι κοριοί είναι ευαίσθητοι στη θερμοκρασία και το θανατηφόρο σημείο είναι 44-45° C, αλλά ακόμη και μια θερμοκρασία 36-37° C σε συνδυασμό με μια μεγάλη σχετική υγρασία μπορεί να θανατώσει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού των κοριών. Η ενεργητικότητά τους σταματά επίσης σε θερμοκρασία μικρότερη από 13-15° C.
Από τα είδη των κοινών κοριών, δύο είναι εκείνα που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τα οποία μοιάζουν στη γενική μορφολογία και τη βιολογία.

Cimex lectularius L. κοριός του κρεβατιού

Είναι είδος των θερμών κλιμάτων αλλά μπορεί να βρεθεί μέχρι και σε τροπικές περιοχές, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται σαν είδος κοσμοπολίτικο.
Διακρίνεται από το επόμενο είδος από το ότι ο θώρακάς του είναι πιο πλατύς, ενώ του Cimex hemipterus πιο κυκλικλός.
Το θηλυκό γεννά συνολικά 200-500 αβγά σε ομάδες των 10-50 αβγών. Τα αβγά έχουν χρώμα λευκοκίτρινο και η εκκόλαψή τους πραγματοποιείται σε 4-21 ημέρες (συνήθως σε 10 περίπου), ανάλογα με τη θερμοκρασία η οποία επηρεάζει και την εξέλιξη των άλλων σταδίων. Ανάλογα με τις συνθήκες, ο χρόνος που απαιτείται για την εξέλιξη από αβγό σε τέλειο έντομο ποικίλλει από 35 μέχρι 130 περίπου ημέρες.

Οι κοριοί μπορούν να ζήσουν για αρκετό διάστημα χωρίς τροφή, το οποίο, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης στο οποίο βρίσκονται και το φύλο, ποικίλει από 80 έως 140 ημέρες. Αυτό όπως είναι φυσικό, μπορεί να επιμηκύνει ακόμη περισσότερο το χρόνο εξέλιξης από αβγό σε τέλειο έντομο και γενικά το βιολογικό κύκλο των κοριών.
Οι κοριοί την ημέρα παραμένουν κρυμμένοι και μόνο το βράδυ βγαίνουν για αναζήτηση τροφής. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους χρειάζονται τουλάχιστον πέντε γεύματα αίματος.

Cimex hemipterus Fabr. κοριός των τροπικών

To είδος αυτό μοιάζει στη γενική μορφολογία και τη βιολογία με το προηγούμενο, αλλά βρίσκεται μόνο σε τροπικές περιοχές.

Διαβάστε περισσότερα:

  • Βιολογικός κύκλος του κοριού 
  • Καταπολέμηση του κοριού