Επιπτώσεις των τρωκτικών στο άνθρωπο. 

Επιπτώσεις των τρωκτικών στο άνθρωπο. Η ζημία σε αποθηκευμένα προϊόντα σε όλων το κόσμο ανάγεται σε πολλά εκατομμύρια.

Επιπτώσεις των τρωκτικών στο άνθρωποΤα διάφορα είδη ποντικών και αρουραίων είναι φορείς παθογόνων μικροοργανισμών, η αποθήκη για μεταδοτικές ασθένειες όπως:

Επιπτώσεις των τρωκτικών στο άνθρωπο – Η λεπτοσπείρωση

Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα, ποντίκια αρουραίους και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.

Πώς μεταδίδεται η λεπτοσπείρωση;

Πολλά είδη θηλαστικών, άγρια ποντίκια, αρουραίοι οικόσιτα και κατοικίδια, βοοειδή, αιγοπρόβατα και σκύλοι έχουν την λεπτόσπειρα στον οργανισμό τους και την αποβάλλουν με τα ούρα ή τα γεννητικά εκκρίματα, συχνά χωρίς να έχουν συμπτώματα. Η μετάδοση της λεπτοσπείρωσης γίνεται μέσω άμεσης επαφής των βλεννογόνων.

Ποια είναι τα συμπτώματα εκδήλωσης της λεπτοσπείρωσης;

Η λεπτοσπείρωση στον άνθρωπο μπορεί να εκδηλωθεί με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων με ήπια μορφή,( πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, μυαλγία, εμετό) ή βαριά μορφή, (υψηλό πυρετό, ίκτερο, πόνο στην κοιλιά και τους μύες, διάρροια, εξάνθημα καθώς και χαρακτηριστικά έντονα κόκκινα μάτια).

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα στη βαριά μορφή, η ασθένεια μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Η διάγνωση της λεπτοσπείρωσης επιβεβαιώνεται με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Πόσο συχνό νόσημα είναι και σε ποιες περιοχές συναντάται η λεπτοσπείρωση;

Πολλά από τα συμπτώματα που συνδέονται με τη λεπτοσπείρωση μπορεί να αποδοθούν και σε άλλα νοσήματα. Επίσης είναι δυνατόν άνθρωποι οι οποίοι έχουν μολυνθεί με λεπτόσπειρα να μην εμφανίσουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Για τους παραπάνω λόγους πιστεύεται ότι η λεπτοσπείρωση είναι ένα νόσημα που υποδιαγιγνώσκεται.

Η λεπτοσπείρωση θεωρείται ότι έχει τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση ανάμεσα στα νοσήματα που μεταδίδονται από τα ποντίκια και αρουραίους σε ανθρώπους.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να αρρωστήσει από λεπτοσπείρωση;

Μια ασβολή στο σπίτι ενός ποντικού ή αρουραίου μπορεί να είναι το σπίτι σας πυγή μόλυνσης. Χρειάζεται άμεσος απολύμανση.

Η εμφάνιση της νόσου συνδέεται με την απασχόληση. Αυξημένη πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με το λοιμογόνο παράγοντα έχουν εκείνοι που εργάζονται στην ύπαιθρο, στην αποκομιδή σκουπιδιών και σε συστήματα αποχετεύσεων, σε σφαγεία, κτηνοτροφικές μονάδες, ή έχουν γεωργικές ασχολίες. Ευάλωτοι σε μόλυνση με λεπτοσπείρωση μπορεί να είναι επίσης οι κολυμβητές σε μολυσμένα ποτάμια και λίμνες, οι κατασκηνωτές και αυτοί που αθλούνται ή παραμένουν σε περιβάλλον με στάσιμα ύδατα.

Από τη στιγμή που θα μολυνθώ σε πόσο χρόνο θα εκδηλώσω τα συμπτώματα;

Η περίοδος από τη στιγμή της μόλυνσης μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων και της ασθένειας είναι συνήθως από 7 μέχρι 14 μέρες. Ωστόσο έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες χρειάστηκε να περάσουν μόνο 2 μέρες και άλλες στις οποίες μπορεί να περάσουν μέχρι και 30 μέρες μέχρι να εκδηλωθεί η νόσος.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης;

Επιπτώσεις των τρωκτικών στο άνθρωπο. Περιορισμός και έλεγχος του πληθυσμού των τρωκτικών. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων, τη συστηματική μυοκτονία σε κατοικημένες περιοχές και σε χώρους όπου κινούνται άνθρωποι όπως κατοικίες, αυλές, αποθήκες , κ.λ.π, τον καθαρισμό των χώρων αποθήκευσης και της αυλής από χόρτα, την απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών και την κατάλληλη περίφραξη και ασφαλή διατήρηση αποθηκευμένων τροφίμων, ζωοτροφών η αγροτικών προϊόντων..

Η πρόληψη της λεπτοσπείρωσης εστιάζεται στην ανεύρεση και περιορισμό της εστίας μόλυνσης από ποντίκια και αρουραίους, την ελαχιστοποίηση της έκθεσης στο λοιμογόνο παράγοντα, την αποτροπή εισόδου της λεπτόσπειρας τόσο στον άνθρωπο όσο και στα άλλα θηλαστικά που μπορεί να είναι ξενιστές και την εγρήγορση για έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αν εμφανιστούν συμπτώματα.

Βελτίωση συνθηκών αποθήκευσης τροφίμων και νερού προς αποφυγή επιμόλυνσης από ποντίκια και αρουραίους.

Λήψη μέτρων αποφυγής της επαφής με ποντίκια και αρουραίους (π.χ. κλείσιμο πιθανών ρωγμών/διόδων στο σπίτι, κατασκευή φραχτών, απομάκρυνση φαγητού και νερού στα οποία μπορεί να έχουν πρόσβαση τρωκτικά, καλός καθαρισμός και κούρεμα του κήπου, στράγγιση μικρών υδάτινων εστιών, απομάκρυνση απορριμμάτων κ.α.)

Χρήση προστατευτικού εξοπλισμού κατά την εκτέλεση εργασιών σε απολυμάνσεις  (γάντια , γαλότσες, κτλ)

Έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας σε εμφάνιση συμπτωμάτων:

ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΙΑΣΕΙΣ

Είναι θανατηφόρες ασθένειες για τον άνθρωπο που προκαλούνται από βακίλλους της οικογενείας Spirochetales, γνωστούς σαν σπειροχαίτες. Προσβάλλουν κυρίως το συκώτι του ανθρώπου προκαλώντας μολυσματικό ίκτερο με πολλές υποτροπές. Υπάρχουν 3 γένη: z Το γένος Borrelia : Μεταδίδεται με ψείρες, ψύλλους και κατσαρίδες, και προκαλούν τον Υπόστροφο Πυρετό. Υπάρχουν πολλά είδη – Ισπανικός, Περσικός, Αφρικάνικος, κλπ. z Το γένος Treponema : Είναι ο φορέας της σύφιλης. z Το γένος Leptospira : Προκαλεί την λεπτοσπείρωση. Μεταδίδονται από ποντίκια και αρουραίους.