Είδη ποντικών και αρουραίων. 

Είδη ποντικών και αρουραίων. Αυτό το άρθρο αναφέρετε τα είδη τρωκτικών, ποντίκια και αρουραίου. Βασικός στόχος του άρθρου είναι ότι ο επισκέπτης του site να γνωρίζη το είδος του τρωκτικού για την καλύτερη  καταπολέμηση των ποντικών και των αρουραίων. Η καταπολέμηση ποντικών και αρουραίων ή αλλιώς μυοκτονία, τα οποία αποτελούν παράσιτα είναι μία διαδικασία που προϋποθέτει γνώση της βιολογίας τους και των χαρακτηριστικών τους. Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα αναφερθούμε στα μορφολογικά χαρακτηριστικά των τρωκτικών, στον τρόπο διαχωρισμού των ειδών, στις διατροφικές τους συνήθειες κλπ.

Είδη ποντικών και αρουραίων. Ποντίκια, Αρουραίοι και Τυφλοπόντικες

Ένα σοβαρό πρόβλημα που συναντάμε πολλές φόρες είναι το ποντίκια και οι αρουραίοι στο σπίτι . Τα ποντίκια και οι αρουραίοι μπορεί να είναι στο κήπο στο σπίτι αλλά και στο αγρό. Τα ποντίκια τα εξολοθρέψουμε με φάρμακο για ποντίκια τοποθετούμενος δολωματικούς σταθμούς. Απολύμανση του χώρου κάνουμε μετά την μυοκτονία.

Mus musculus (οικιακός ποντικός), Είδη ποντικών και αρουραίων

Γεωγραφική περιοχή

Το mus musculus μπορεί αρχικά να έχει διανεμηθεί από την

Ποντίκια, Αρουραίοι και Τυφλοπόντικεςπεριοχή της Μεσογείου στην Κίνα, αλλά τώρα έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο από ανθρώπους και ζει ως ανθρώπινο κοινό.

Βιότοπο

Τα ποντίκια στο σπίτι γενικά ζουν σε στενή σχέση με τον άνθρωπο – σε σπίτια, αχυρώνες, σιτοβολώνες κ.λπ. Καταλαμβάνουν επίσης καλλιεργημένα χωράφια, ξιφομάχους και ακόμη και δασικές περιοχές, αλλά σπάνια απομακρύνονται μακριά από κτίρια. Μερικά άτομα περνούν το καλοκαίρι σε χωράφια και μετακινούνται σε αχυρώνες και σπίτια με την έναρξη δροσερού φθινοπώρου.

Φυσική περιγραφή, Είδη ποντικών και αρουραίων

Τα ποντίκια σπιτιού έχουν μήκος από 65 έως 95 mm από την άκρη της μύτης τους έως το τέλος του σώματός τους, οι ουρές τους έχουν μήκος 60 έως 105 mm. Η γούνα τους κυμαίνεται στο χρώμα από ανοιχτό καφέ έως μαύρο, και γενικά έχουν λευκές ή κυματιστές κοιλίες. Έχουν μεγάλες ουρές που έχουν πολύ λίγη γούνα και έχουν κυκλικές σειρές ζυγών. Τα ποντίκια του σπιτιού τείνουν να έχουν μακρύτερες ουρές και πιο σκούρα γούνα όταν ζουν στενά με τους ανθρώπους. Κυμαίνονται από 12 έως 30 g σε βάρος. Έχουν αναπτυχθεί πολλές εγχώριες μορφές ποντικών που ποικίλλουν σε χρώμα από λευκό σε μαύρο και με κηλίδες.

Είδη ποντικών και αρουραίων. Rattus rattus – Ποντίκια, Αρουραίοι και Τυφλοπόντικες

 

Μεγαλύτερος του οικιακού ποντικού, ζυγίζει περίπου 200 γραμμάρια, μήκος σώματος περίπου 15-22, μήκος ουράς 20-25 εκ

Rattus rattus, βρίσκεται σε όλες τις ηπείρους της γης. Αν και το είδος πιστεύεται ότι είναι εγγενές στην Ινδία και πιθανώς σε άλλες Ινδο-Μαλαισιανές χώρες, έχει εισαχθεί μέσω ανθρώπινων ταξιδιών στο εξωτερικό σε όλες τις ηπείρους. Είναι πιο συνηθισμένο στις παράκτιες περιοχές, επειδή είναι ένα τρωκτικό που ευδοκιμεί σε περιοχές που κατοικούνται από ανθρώπους, καθώς και σε μεγάλα πλοία. Για αυτόν τον λόγο, αυτά τα ζώα ονομάζονται συχνά αρουραίοι πλοίου. Μερικά άλλα κοινά ονόματα για αυτό το είδος περιλαμβάνουν αρουραίο σπιτιού, μαύρο αρουραίο και αρουραίο στέγης. Rattus rattus ευδοκιμεί σε τροπικές περιοχές, αλλά σε μεγάλο βαθμό καθοδηγείται από τις περισσότερες περιοχές εύκρατο από αρουραίους με κανέναν τρόπο, R. norvegicus . Αρουραίοι Νορβηγίας, σχετίζονται στενά με μαύρους αρουραίους, αλλά είναι πιο επιτυχημένοι σε ψυχρότερα κλίματα. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι R. Rattus ήταν σε θέση να προσαρμοστούν σε πιο ακραίες κρύο και σκληρές κλιματολογικές συνθήκες.Είδη ποντικών και αρουραίων

Βιότοπο

Rattus rattus απαντάται συχνότερα σε μεγάλους αριθμούς σε παράκτιες περιοχές λόγω του τρόπου με τον οποίο εξαπλώνεται το είδος μέσω της ανθρώπινης θάλασσας. Βρίσκεται γενικά σε οποιαδήποτε περιοχή που μπορεί να υποστηρίξει κυρίως τη χορτοφαγική διατροφή της. Επειδή ο R. rattus είναι ένας ευκίνητος ορειβάτης, ζει συχνά σε ψηλά μέρη, όπως στους επάνω ορόφους των κτιρίων σε κατοικημένες περιοχές ή σε δέντρα σε δασικές περιοχές. Παρόλο που μπορεί να βρεθεί κοντά στο νερό, αυτό το είδος σπάνια κολυμπά και σε αντίθεση με τους στενούς συγγενείς του, σπάνια βρίσκει σπίτι σε υπονόμους ή σε υδρόβιες περιοχές. Αν και ήταν προηγουμένως κοινό σε πόλεις και αγροκτήματα εύκρατων περιοχών, έχει απομακρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τον πιο επιθετικό αρουραίο της Νορβηγίας, καθώς επίσης σκοτώθηκε με την αύξηση προγραμμάτων χημικών παρασίτων.

Φυσική περιγραφή

Ο Rattus rattus είναι ένας αρουραίος μεσαίου μεγέθους με σχετικά μεγάλα αυτιά και ουρά που είναι σχεδόν πάντα μακρύτερη από το σώμα. Τα άτομα ζυγίζουν μεταξύ 70 και 300 g, και έχουν μήκος 16 έως 22 cm σε μήκος κεφαλής και σώματος και μήκος ουράς 19 cm ή μεγαλύτερο. Τα αρσενικά είναι μακρύτερα και βαρύτερα από τα θηλυκά.

Πολλά μέλη του είδους έχουν μαύρο χρώμα με κοιλιακό ανοιχτόχρωμο χρώμα. Το είδος διαιρείται συχνά σε υποείδος με βάση τα χρωματικά μοτίβα που μπορούν να εμφανιστούν σε οποιονδήποτε συνδυασμό μαύρου, λευκού, γκρι

Είδη ποντικών και αρουραίων. Rattus norvegicus – Ποντίκια, Αρουραίοι και Τυφλοπόντικες

Βιότοπο

Στην Ασία, R. norvegicus ήταν ντόπιος στα δάση και θαμνώδης περιοχές. Σήμερα, ωστόσο, οι αρουραίοι της Νορβηγίας βρίσκουν ότι ο προτιμώμενος βιότοπος βρίσκεται παράλληλα με την ταχεία επέκταση του ανθρώπινου πληθυσμού. Σχεδόν κάθε λιμάνι στον κόσμο έχει σημαντικό πληθυσμό αυτών των τρωκτικών. Καταλαμβάνουν μια ποικιλία ενδιαιτημάτων, όπως σκουπίδια, υπονόμους, ανοιχτά χωράφια και δασικές εκτάσεις, υπόγεια, και σχεδόν οπουδήποτε αλλού που μπορεί να βρεθεί τροφή και καταφύγιο. Οπουδήποτε ότι οι άνθρωποιΕίδη ποντικών και αρουραίων

Φυσική περιγραφή

Ο Rattus norvegicus είναι ένα αρκετά μεγάλο μέλος της οικογένειας ποντικιών. Κατά μέσο όρο, αυτοί οι αρουραίοι φτάνουν σχεδόν 400 mm από τη μύτη έως την ουρά και ζυγίζουν 140 έως 500 g. Τα αρσενικά είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Σε φυσικούς πληθυσμούς, αυτοί οι αρουραίοι καλύπτονται με χονδροειδή, καστανή γούνα (μερικές φορές σπασμένα με μαύρες ή άσπρες τρίχες) στην ραχιαία τους επιφάνεια, η οποία συνήθως ανάβει σε γκρι ή μαύρισμα κοντά στην κάτω πλευρά. Διάφορα στελέχη αυτών των αρουραίων που εκτρέφονται σε αιχμαλωσία μπορεί να είναι λευκά, καφέ ή μαύρα. Τα αυτιά και η ουρά είναι φαλακρά. Το μήκος της ουράς είναι μικρότερο από το μήκος του σώματος.  Τα αυτιά των αρουραίων της Νορβηγίας είναι συνήθως πιο κοντά από εκείνα των σχετικών ειδών και δεν καλύπτουν τα μάτια όταν τραβούν προς τα κάτω.

Είδη ποντικών και αρουραίων. Τυφλοπόντικες

Τυφλοπόντικας

Talpa europaea

Χαρακτηριστικά

  • 15cm Μήκος. 75-140g Βάρος.
  • Γούνα βελουδένια σε χρώμα γκρι.mioktonies
  • Κοντά εμπρόσθια πόδια σε σχήμα παλάμης, που τα χρησιμοποιεί για να σκάβει.

Κύκλος ζωής

  •  2 γενναίες τον χρόνο με 3-4 μικρά.

Επιπτώσεις και Συνήθειες

  • Τρέφεται με γαιοσκώληκες, προνύμφες εντόμων και γυμνοσάλιαγκες. Απαντάται στα περισσότερα .

Αν και στα είδη αυτά δεν αναφερθήκαμε, θεωρούνται ειδικές περιπτώσεις και η καταπολέμησή τους