Έντομα για φαγητό προωθεί η ΕΕ

Έντομα για φαγητό προωθεί η ΕΕ

Έντομα για φαγητό προωθεί η ΕΕ. Τρία εκατομμύρια ευρώ δίνει η ΕΕ για την προώθηση της… εντομοφαγίας, κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με το Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών.

Οι Βρυξέλλες έχουν αποφασίσει να χρηματοδοτήσουν επιστημονικές έρευνες με θέμα «τα έντομα ως νέες πηγές πρωτεϊνών»Έντομα για φαγητό προωθεί η ΕΕ και βρίσκονται ήδη σε συνεννόηση για το θέμα με κάποιες εθνικές υγειονομικές υπηρεσίες, όπως η βρετανική.

«Μέχρι το 2020, θα αγοράζουμε

«Μέχρι το 2020, θα αγοράζουμε έντομα στα σούπερ μάρκετ… Πιστεύω πως η αρχή θα γίνει με έντομα σε σάλτσες και σε μπέργκερ. Όντας αλεσμένα αυτά θα φαντάζουν περισσότερο εύγευστα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Μαρσέλ Ντίκε, βραβευμένος καθηγητής εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο Βάγκενινγκεν της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα έντομα δεν θα έπρεπε να μας προκαλούν αναγούλα καθώς δεν είναι τίποτα άλλο παρά «οι γαρίδες της στεριάς».

Μυρμήγκια τηγανητά, σκορπιόσουπες, ακριδοσαλάτες και τριζονομακαρονάδες, σε λίγα χρόνια θα βρίσκονται στα μενού των ευρωπαϊκών εστιατορίων, αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος».

Χρεώνεται ως η πολυαναμενόμενη στιγμή ανακάλυψης στην ευρωπαϊκή γαστρονομία για μπιφτέκια σκουληκιών, απεριτίφ χαρουπιού και granola κρίκετ.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ αναμένεται από τη βιομηχανία εντόμων να εγκρίνει ολόκληρους ή αλεσμένους σκουλήκια , λιγότερους σκουλήκια, ακρίδες, γρύλους και ακρίδες ως ασφαλείς για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Η απόφαση ενδέχεται να οδηγήσει

Η απόφαση ενδέχεται να οδηγήσει στην τελική έγκριση της πώλησής τους σε ολόκληρη την ΕΕ ως «νέο φαγητό» έως το φθινόπωρο, ανοίγοντας ευκαιρίες για μαζική παραγωγή μιας σειράς πιάτων εντόμων που θα πωληθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη για πρώτη φορά .

“Αυτά έχουν μια καλή πιθανότητα να τους δοθεί το πράσινο φως τις επόμενες εβδομάδες”, δήλωσε ο Christophe Derrien, γενικός γραμματέας της βιομηχανικής οργάνωσης International Platform of έντομα για τρόφιμα και ζωοτροφές.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι εξουσιοδοτήσεις θα είναι μια σημαντική ανακάλυψη για τον τομέα, οπότε αναζητούμε αυτές τις εξουσίες αρκετά ανυπόμονα. Παίρνουν τον απαραίτητο χρόνο, απαιτούν πολύ πληροφορίες, κάτι που δεν είναι κακό. Πιστεύουμε όμως ότι μόλις λάβουμε το πρώτο νέο φαγητό με πράσινο φως από την EFSA που θα έχει αποτέλεσμα χιονόμπαλας. “

 

ALPHA ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ PRODUCTS

ALPHA ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ